Часовник на Bulova се продаде за 1,6 милиона долара

30.10.2015, 14:30

С лъскави стрелчици

   
 
Часовник на Bulova се продаде за 1,6 милиона долара

Часовник, който е бил на Луната и носен от астронавта Дейв Скот (командир на Аполо 15), се продаде на частен търг за феноменалната цена от 1,625 млн. долара. Моделът Bulova с номер 885104/01 2’509’052 е със специална каишка от велкро – механизъм за бързо закопчаване на дрехи. Този механизъм е позволил закрепването на часовника върху скафандъра на космонавта. По уникалния аксесоар има следи от пребиваването му на Луната.

Американските астронавти от Аполо 15 (четвъртата мисия до Луната), са носили ръчни часовници Omega, собственост на НАСА. Часовникът на Дейв Скот обаче се повредил и той използвал своя личен Bulova.

Няколко интересни факта за марката:

През 1928 година Bulova представя първия в света радио часовник.

През 1952 година Bulova започва разработката на Accutron – първото голямо откритие в сферата на часовникарството за повече от 300 години. Accutron е единственият дотогава напълно електронен часовник.

През 1960 година NASA иска Bulova да включи Accutron в компютрите си за космическата програма. Механизмите на Bulova в последствие стават неразделна част от 46 мисии на космическата програма на САЩ.

През 1962 година часовникът Accutron Tuning-fork става първия ръчен часовник, одобрен за употреба от железопътния персонал. 

През 1967 година Часовниците Accutron са единствените часовници на борда на Air Force 1.

През 1970 година Bulova Accuquartz става първия мъжки кварц-кристален часовник, продаден на дребно в Съединените Щати. Направен от 18-каратово злато, цената му на дребно е 1325 долара.

При разследването на убийството на Кенеди, в снимковия материал са забелязани няколко мъже, които се държали подозрително. Двама от тях били национални мениджъри на Bulova и агенти на ЦРУ. Конспиративните теории смятат, че през 60-те Bulova е била фирма, която прикрива тайните операции на ЦРУ.

1589045

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ