Създадоха алгоритъм, който премахва водата от подводните снимкки

15.11.2019, 17:00

Интригуващо!

   
 
Създадоха алгоритъм, който премахва водата от подводните снимкки

Инженер е разработил компютърна програма, която може, по нейните думи, да "премахне водата" от подводна снимка. Резултатът е "физически точен" образ с цялата вибрация, наситеност и цвят на обикновена пейзажна снимка.

Технологията, наречена Sea-thru, е разработена от океанографа и инженер Derya Akkaynak от MIT в сътрудничество с Tali Treibitz от университета в Хайфа и има потенциал да създаде революция в подводната фотография.

2195339

Чрез автоматично премахване на цветната отливка, причинена от начина, по който светлината се движи през водно тяло, програмата е в състояние да улавя подводни пейзажи, както би ги видяло невъоръжено човешко око, ако цялата вода нямаше.

 

 

Akkaynak и Хайфа създават Sea-thru, като заснемат "повече от 1100 изображения от две оптически различни водни тела", всеки от които включва цветна диаграма. След това тези снимки биват използвани за обучение на модел, който компенсира начина, по който светлината се разпръсква и абсорбира от вода.

За да бъде ясно, този метод не е същият като използването на Photoshop. Това е "физически точна корекция" и резултатите наистина говорят сами за себе си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ