Първият програмист в света е бил жена

13.08.2020, 10:00

Нечувано!

   
 
Първият програмист в света е бил жена

Ада Лъвлейс, живяла през първата половина на 19 век, е определена за първата програмистка в историята. В онези дни изчислителната технология все още не съществува и жените са принудени да носят рокли с кринолин и да подписват научни трудове с фалшиви имена. Но това не спира Ада.

Ада Лъвлейс е дъщеря на английския поет Джордж Байрон. Тя е родена през 1815 г. - по това време Байрон е на път да се разведе със съпругата си Анна Изабела. Когато момичето е само на месец, известният поет напуска Англия завинаги и никога повече не вижда Ада.

Майката на Ада е любител на математиката. За това Джордж Байрон дори дава прякора "Кралица на паралелограмите'. Анна Изабела кани най-добрите учители, за да обучават Ада. Това са известните по онова време математици и експерти по астрономия. Положението на Анна Изабела в обществото позволява от ранна възраст да изведе дъщеря си навън из света и да я запознае с изключителни личности от онази епоха.

2241867

И така, Ада е запозната с краля и кралицата, среща писателя Чарлз Дикенс, физика Майкъл Фарадей. Но най-силно я впечатлява срещата с Чарлз Беббъдж, професор по математика в университета в Кеймбридж.

По онова време Чарлз Бебедж разработва "първия компютър в света", а през 19-ти век устройството се нарича машина за изчисляване. Машината трябва да извърши изчисления с точност до двадесетия десетичен знак. Властите дават пари на Бабидж, за да превърнат сложна идея в реалност. Но разработката отнема повече време, отколкото ученият очаква. Няколко години по-късно правителството спира да чака и спира финансирането.

През 1842 г. Чарлз Бебедж се обръща към Ада за помощ. Въпреки липсата на финансиране, математикът продължава усилено да работи за своето изобретение. Бебедж моли Ада, у която той вижда съмишленик, да преведе бележките на италианския инженер Луиджи Менабрея, с обяснителни коментари. Ада се заема сериозно с въпроса. Работи над текста в продължение на година и вместо превод публикува собствена научна работа от 52 страници.

Ада представя познати днес термини като "цикъл", "работна клетка", "карта за разпространение". Тя представя и алгоритъм за изчисляване на числата на Бернули на аналитична машина - днес тя се смята за първата компютърна програма.

Работата ѝ не предизвиква силен интерес сред съвременниците ѝ само, защото те не разбират много от написаното. Ето какво казва Ада за технологията през 1843 г.:

Същността и целта на машината ще се променят в зависимост от това каква информация влагаме в нея. Машината ще може да пише музика, да рисува картини и да показва на науката такива пътеки, за които никога не сме мечтали.

На 36 г. Ада Лъвлейс почива, но научната ѝ работа значително помага на бъдещите математици и програмисти.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ