Налудничави научни експерименти, които сериозно ще те накарат да се замислиш

15.07.2020, 09:00

Луда работа!

   
 
Налудничави научни експерименти, които сериозно ще те накарат да се замислиш

Понякога учените са готови на всичко, за да докажат щурите си идеи. Дори и сериозни и уважавани личности се занимават с пълни щуротии. Кому е нужно да се боядисват крави или да се пуска музика на комари?

Виж за какво става въпрос...

Оцветяване на кравите, за да се открият ползите от оцветяването на зебрата

Японски учени тестват хипотезата, че лентите не позволяват на насекомите да кацат по зебрите и по този начин да ги предпазват от ухапвания. Те начертават бели ивици по тялото на черни крави и след това сравняват броя на боядисаните и обикновените животни. В резултат се разбрало, че мухите кацат на раираните крави 2 пъти по-рядко. Явно наистина това оцветяване помага...

Пускане на дъбстеп на комари, за да се разбере как музиката влияе на поведението им

Комарите реагират на различни вибрации и шумове, затова учените решават да разберат как съвременната музика им влияе. Биолозите вземат две женски, като едната слагат на тихo място, а на другата пускат парчетата Scary Monsters и Nice Sprites в жанра dubstep. Мъжки и хамстер биват поставени до двете.

В резултат на това женската, която слуша дъбстеп, долетява до хамстера само след 2 минути, но като цяло пие кръвта му по-рядко, отколкото женската, която е на тихото място. Комарите не се чифтосват на фона на музиката. Може би в бъдеще ще може да се използва музика за защита от комари.

Прелитане над пингвини, за да се тества известен мит

2237512

Има легенда, че пингвините внимателно наблюдават самолетите, които летят над тях. Твърди се, че те се втренчват до такава степен,ч е чак падат по гръб. Следователно има и специална професия - преобръщачи на пингвини, което помага на птиците, които са гледали самолети, да се изправят. Учените решават да опровергаят този мит като молят един мъж да прелети с хеликоптер над остров Южна Джорджия, където живеят много пингвини. Хеликоптерът лети напред и назад 17 пъти, но пингвините не проявяват никакъв интерес и нито един от тях не пада по гръб. Отначало замълчават и се скриват от шума на хеликоптера, а след това спират да му обръщат внимание.

Залепяне на листа към клони, за да се  тества умът на враните

Новокаледонските врани се считат за много умни птици. Например, те могат да правят инструменти и да пресъздават инструменти от паметта. Учени от Шотландия се опитват да объркат птиците като залепят листа от произволни растения към клоните, от които враните кълват ларвите изпод кората. Обикновено правят куки за себе си от тези клони. Този път враните правят същото. Грешните листа не успяват да ги объркат.

Овча вълна и изкуствена челюст, за да разберат защо мъжете се нуждаят от брада

Учените предполагат, че брадата защитава лицето при битки - омекотява ударите и не позволява на челюстта да се счупи. Гривата на лъва има същата функция. Първоначално учените искат да тестват върху брадати трупове, но се оказват не чак толкова лесни за намиране.

В резултат на това решават да използват изкуствени челюсти, изработени от фибростъкло и овчи кожи, които удрят с тежък прът. В резултат на това "брадата" наистина смекчава удара.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ