Любопитни факти за хиперзвуковото оръжие, което скоро ще се появи в Русия

27.11.2019, 09:00

Леко притеснително!

   
 
Любопитни факти за хиперзвуковото оръжие, което скоро ще се появи в Русия

В медиите се появи новина за предстоящата поява на хиперзвуково оръжие в руската армия. Наличието на нов тип оръжие може отново да влоши отношенията между Русия и САЩ. И двете страни се стремяха да бъдат първите, създали хиперзвукови оръжия, дори по време на Студената война през 50-те години на миналия век. Сега надпреварата с оръжия отново се превърна в заплаха за световната сигурност.

Какво е хиперзвуково оръжие? Това е ракета, която лети 8-10 пъти по-бързо от скоростта на звука. Това е неговото предимство пред традиционните бойни системи. С такава скорост и маневреност ракетата е неуязвима за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Хиперзвуковите оръжия вече са тествани в Русия. Тестовото изстрелване на хиперзвуковите ракети "Авангард" бе успешно завършено през 2018 г. В началото на декември 2019 г. в Оренбург ще бъдат пуснати в експлоатация две ракети, оборудвани с хиперзвукови оръжия "Авангард".

Хиперзвуковите оръжия ще се появят в САЩ през 2022 г. Първите тестове на хиперзвукови бойни глави там се проведоха през 2019 г. Те бяха успешни, затова през ноември представители на US Air Force обявиха, че ще положат усилия за разработването на този тип оръжие.

***

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ