Как да разпознаеш фалшивите новини и как да се предпазиш от тях?

12.02.2021, 10:25

Полезно четиво за днешните лъжливи времена!

   
 
Как да разпознаеш фалшивите новини и как да се предпазиш от тях?

Мрежата се напълни с разни измислени сайтове, които всекидневно ни заливат с фалшиви новини. И за съжаление се оказва, че на много хора изобщо не им прави впечатление, когато черпят информация от подобни мними източници и им е много трудно да отсеят достоверните материали.

Сигурно ти се е случвало баба ти да ти праща разни статии за платен Facebook, Бил Гейтс и чипирането и какво ли още не. Е, време е да направиш нещо по въпроса.

Целта на фалшивите сайтове е да си играят с емоциите ни, защото по този начин много по-лесно приемаме една новина за достоверна. Добре да внимаваш какво и от къде четеш, защото в противен случай рискуваш да бъдеш манипулиран и оставен с погрешни представи за даден проблем. Как да различиш фалшивите новини?

Проверявай всичко

Дори информацията да е споделена от твой близък (говорихме вече за баба ти), това не значи, че можеш да се довериш. Направи бърза проверка в Google по темата и веднага разбери дали пред теб стои фалшива новина. Ако намериш опровержения в поне няколко различни източника значи, значи си си направил добра услуга.

Мисли критично

Опитай се да оцениш информацията от всички страни, увери се в нейната логика, аргументация и надеждност на източниците, откъдето тя идва.

Не бъди пристрастен

Понякога съвпадението на статията с нашите лични убеждения може да ни изиграе лоша шега. Това би те накарало сляпо да повярваш в материала, а в действителност той би бил пълна измислица. Обмисли добре прочетеното и отново вкарай в употреба критичното си мислене.

2275614

Ограничи фалшивата информация, която постоянно излиза на стената ти

Да, често се случва да имаме близки, които постоянно споделят някакви съмнителни линкове с идиотски заглавия. Е, лесно е да се отървеш като кликнеш върху опцията "Вземи си почивка". А относно материалите - най-добре ги докладвай и рано или късно социалната мрежа ще се справи с проблема. Най-добре е и да поговориш с този човек и д аму обясниш, че трябва много да внимава какво чете и какво споделя, защото фалшивите новини влияят лошо на цялото онлайн пространство.

Контролирай емоциите си

Колкото по афектиран и ядосан си по някаква тема, то толкова лесно фалшивите новини си проправят път към теб. Още веднъж: Никакви емоции, а критично мислене и проверка.

Обръщай внимание на източниците на информацията

Обикновено фалшивите сайтове имат леко екзотични имена от сорта на брадва, но често завършват на blog, blognews и някакви подобни. Провери кои са основните новинарски сайтове и черпи информация само от тях. Понякога дори и най-уважаваните медии се подвеждат по някоя фалшива информация, но това се случва рядко и като цяло можеш да им се довериш.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ