Безпилотни автобуси тръгват по пътищата на Хелзинки

02.09.2016, 12:00

Тестов период с надежди за масово пускане в бъдеще

   
 
Безпилотни автобуси тръгват по пътищата на Хелзинки

Два безпилотни автобуса вече се движат по фиксиран маршрут в столицата на Финландия. Те ще бъдат по улиците на Хелзинки за пробен период от един месец, с надежди за бъдещото им масово пускане. Преди това са били тествани на затворени улици в Холандия, но сега за първи път ще бъдат част от натоварен трафик.

1772008

Електрически задвижваните Easymile EZ-10 побират 12 пътници и по съображения за сигурност се движат със скорост от 10 км/ч. Поради същата причина на борда има и шофьор, който е готов да поеме управлението при нужда, но според координаторите на проекта това ще се случва в много малко ситуации. 

"Може да се наложи шофьорите да се намесват, но това ще е най-вече ако искаме да останем малко по-далеч от нещо, случващо се на пътя, като например камион, който прави обратен завой. - казва лидерът на проекта Хари Сантамала. - Автобусът би спрял и сам, но ние ще се стараем да сме максимално предпазливи."

1772010

Финландия е една от малкото страни в света, където по закон не е задължително всяко превозно средство на пътя да има водач. Именно по тази причина страната е сред най-известните места за тестване на подобни безпилотни технологии. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ