Защо някои хора са левичари?

15.08.2018, 10:00

Науката има отговор

   
 
Защо някои хора са левичари?

На 13-ти август беше отбелязан Денят на левичарите. Съставящи почти 10% от глобалното население, левичарите не винаги са били третирани особено добре от различните култури. Представете си да бъдете преследвани, за дето оперирате с лявата, а не с дясната си ръка, дори да бъдете набеждавани за вещици и зло. 

През последните години сме развили няколко теории защо някои хора са левичари, включително вече отхвърлената, че причината е стресът на майката по време на бременността. Днес друга теория е на път да бъде отхвърлена. 

Изследванията от 80-те години на миналия век показват, че предпочитанията ни за лява или дясна ръка се формират още преди раждането. Например, забелязано е, че през 13-та седмица в утробата, бебетата са склонни да сучат палеца или на дясната си ръка, или на лявата. Допускането до скоро беше, че генетичните разлики между лявото и дясното полукълбо на мозъка формират нашите предпочитания.

2086692

Проучване, публикувано миналата година в списанието eLife, установи нещо различно - отговорът най-вероятно не касае мозъка, ами гръбначния стълб. Движението на крайниците започва в мозъка, в област, наречена моторен кортекс, която изпраща сигнал към гръбначния мозък, който сигнал впоследствие се превръща в движение. Изследователите установяват обаче, че докато плодът се намира в 15-та си седмица на развитие в утробата, моторната кора и гръбначният мозък все още не са свързани, но вече имаме разлика между десница и лява ръка.

С други думи, плодът проявява тенденция към доминантност в едната или другата ръка преди мозъкът реално да е започнал да контролира тялото.

Изследователите стигнали до извода, че асиметричната природа на гръбначния мозък се дължи на т.нар. епигенетични фактори - влияния от средата, които касаят генетичната експресия, а не самите гени, но задават насоката на растеж на детето. 

Image result for left-handed gif

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ