5 невероятно добри хорър романа за пандемии

02.06.2020, 18:30

COVID-19 превърна “пандемия” в думата на 2020 година, а светът дълго време ще помни случилото се вследствие на появата на коронавирус.

   
 
5 невероятно добри хорър романа за пандемии

COVID-19 превърна "пандемия” в думата на 2020 година, а светът дълго време ще помни случилото се вследствие на появата на коронавирус.

За съжаление, хиляди загубиха живота си, докато всички останали трябваше да прекарат възможно най-много време вкъщи, пазейки здравето си и това на близките си. Истинските герои пък са хората на първа линия, чийто дълг повеляваше да се изправят лице в лице със заразата. Нашите аплодисменти и благодарности са именно за тях.

В тази статия ще ви предложим пет наистина страхотни хорър романа, в които можете да се потопите в подобна тематика - тематика на пандемиите и масовите зарази, често водещи до всеобщ геноцид. За щастие, този път единствено в художествен план. Но по-добре да си имаме едно наум и в бъдеще, нали?


2230874

"Сблъсък” на Стивън Кинг

"Сблъсък” на Стивън Кинг е несъмнено една от най-популярните книги, отнасящи се за масови зарази, пандемии и дори апокалипсис. И до днес тази книга е считана за един от безспорните шедьоври на Краля на хоръра. В основата на историята е авария в секретна лаборатория, което води до епидемия от силно смъртоносен грип. Властите не успяват да се справят навременно със ситуацията, а за броени седмици почти цялото човечество е заличено от лицето на земята. Големият сблъсък тук е между силите, борещи се за душите на малкото оцелели - силите на доброто и злото.

"Щамът Андромеда” от Майкъл Крайтън

"Щамът Андромеда” на Майкъл Крайтън, създател на идеята "Западен свят”, превърната в касов сериал от HBO, е още една книга, която отново стана популярна покрай пандемията от коронавирус. Тук голяма част от действието се развива в секретна лаборатория в САЩ, където четирима учени се опитват да разгадаят тайните на смъртоносен вирус, дошъл от Космоса. Цяло градче е обезлюдено при сблъсъка си с неизвестния вирус, а учените имат малко на разположение време, за да пробият защитата му и да спасят човечеството. Едно е сигурно - този вирус не е нищо, което хората познават до този момент.

2230873

"Слепота” на Жозе Сарамаго

Не знаем коя е държавата, нито знаем кой е градът. Но знаем, че докато чака на светофара в автомобила си, един напълно здрав мъж внезапно губи умението си да вижда. Най-страшното е, че това е начало на епидемия, която ще засегне целия свят. Всички хора, населяващи планетата, ще се превърнат в слепци, без да имат каквото и да е разумно обяснение за това. В този момент хората ще се сблъскат и с най-примитивното, заложено в тяхното ДНК, а именно - битката за оцеляване на всяка цена. Изключение прави жена, една-единствена, която не е поразена от внезапната слепота.

"Станция Единайсет” от Емили Сейнт Джон Мандел

В реалността, създадена от Емили Сейнт Джон Мандел, нов и безмилостен щам е изтребил не по-малко от 99 процента от човечеството. Т.нар. "грузински грип” обезлюдява планетата, а цивилизацията вече не съществува. Двадесет години по-късно, трупата, наричаща себе си Симфонията, изнася шексипирови представления по паркинги и където изобщо е възможно. Защото изкуството не би умряло, докато не умре и последният човек на Земята. Някои дори не помнят стария свят, но са готови да поставят основите на новия такъв.

2230872

"Събитието на Кобрата” от Ричард Престън

Съвсем нормална пролетна сутрин в Ню Йорк. 17-годишна тийнейджърка се събужда, без да осъзнава, че това ще бъде последният ѝ ден. Тя се чувстван еобяснимо зле, а часове по-късно се стига до неочаквани припадъци, изливаща се от носа ѝ кръв и желание да консумира собствената си плът. Оказва се, че САЩ е обект на жестока атака с био оръжие, в основата на която е генетично-модифициранвирус, наричан "Кобра”.Има ли сили правителството да овладее ситуацията и даотговори на обществените очаквания?

В заключение можем да кажем, че макар и всички тези произведения да са художествена измислица, човечеството помни жестоки периоди на пандемии и масова смърт. Можем само да се надяваме, че случаят "коронавирус” действително е най-тежкото, което ни предстои и в бъдеще. В такива моменти осъзнаваме, че не бива да се чувстваме като господари на тази планета, просто защото не сме.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ