17 фрапиращи истории за хора, оцелели като по чудо

14.03.2021, 14:00

Какво нещо е животът...

   
 
17 фрапиращи истории за хора, оцелели като по чудо

Някои хора са родени с късмет, на други цял живот не им върви. Историята обаче познава адски любопитни случаи, в които човешки същества оцеляват в ситуации, в които по принцип не би трябвало да останат живи. Техният късмет е зверски и заради огромния им житейски шанс си заслужава да ви разкажем техните истории.

1. Джулиане Кьопке

1247394

Тя е единственият оцелял човек, пътувал на полет 508 на компания LANSA. Самолетът се разпада във въздуха над Перу, след като е ударен от мълния. Джулиане пада от огромна височина, заедно със седалката, за която е закрепена с колан. Падането ѝ е олекотено от растенията в джунглата, а жената се отървава само със счупена ключица. За щастие, в близост до мястото, на което пада, има рекичка, по която жената тръгва и след девет дни достига до лагер на дървосекачи.

2. Нандо Парадо и съотборниците му

1247391

След като самолетът с уругвайския отбор по ръгби се разбива в Андите, за да не умрат от глад, уругвайците прибягват до канибализъм до момента, в който един от оцелелите - Нандо Парадо, не открива път, по който да излязат от капана, в който са попаднали. След десет дни ходене най-после са спасени.

3. Стивън Калахан

1247393

Стивън Калахан тръгва на плаване от Канарските острови към Карибите на малка лодка. Тя обаче потъва в Атлантическия океан, а мъжът остава да се носи по течението в продължение на 76 дни. Все пак Калахан успява да достигне Бахамите и да се спаси.

4. Джон Колтър

1247395

Това е американски ловец, който е пленен от индианци през 1808 г. След като го събличат гол, те му нареждат да тича. Колтър веднага разбира, че ще участва в "лов на човек". Успява да избяга и дори да убие няколко от индианците и в крайна сметка достига до пристанище на около 300 км. разстояние и успява да се спаси.

5. Експедицията на Ърнест Шакълтън

1247390

Когато сър Ърнест Шакълтън пътува към Антарктика, корабът му засяда в ледовете и остава там 22 месеца. Първата година екипажът живее вътре в малкия кораб, но след като ледът унищожава плавателния съд, хората се преместват върху ледената повърхност. Ърнест в крайна сметка взима решението да плава 1.2 км. със спасителна лодка и да стиген до о-в Южна Джорджия, където открива хора, които спасяват екипажа му.

6. Арън Ралстън

1247392

Историята на Арън е достатъчно популярна - на него му се налага да си отреже ръката, за да се освободи, след като се заклещва по време на катерене. По неговия истински случай бе създаден филмът "127 часа" (2010).

7. Пиер Вио

През 1766 г. Пиер Вио е на борда на френски търговски кораб, който обаче попада в буря близо до бреговете на Флорида. Попаднали на спасителна земя, Вио и робът му така и не успяват да намерят храна в горите наблизо. Това принуждава французина да убие своя роб, но не за да го яде, а за да не умре от глад самият роб. По-късно Пиер е спасен.

8. Деби Кайли

През октомври 1982 г. Дебора и още трима души тръгват на пътешествие с яхта. Около бреговете на Южна Каролина обаче вълните разбиват яхтата и всички падат във водата, в която има акули. Един от пътниците започва да плува и повече никога не е открит, а друг е изяден от хищниците почти веднага. Само Дебора и още един човек оцеляват.

9. Пасажерите на военния самолет "Gremlin Special"

1247397

На 13 май 1945 г. американският военен самолет, наречен "Gremlin Special", се разбива в планини в Холандска Нова Гвинея. Трима от пасажерите оцеляват и осъзнават, че са обградени от канибалско племе. За тяхно щастие местният канибализъм се проявява основно спрямо членове на вражески племена, така че не след дълго тримата са спасени.

10. Екипажът на кораба "Essex"

След като корабът "Essex" е нападнат и потопен от кит, моряците (21 на брой) започват да се носят по водната повърхност. Започват да ядат човешко и да пият урина, за да оцелеят. В крайна сметка достигат до непознат остров с минимални ресурси. Решават да се разделят, за да потърсят помощ. Само осем души оцеляват.

11. Ян Баалсруд

1247389

През март 1943 г. Ян и група командоси пристигат от Англия в окупираната от нацистите Норвегия. Тяхната задача е да помогнат на съпротивата. След като мисията се проваля, Ян е преследван в норвежката тундра. Той остава почти без дрехи, освен това е ранен. Все пак успява да намери селище, в което го приютяват и му помагат да избяга обратно в Англия.

12. Аби Съндърланд

Опитвайки се да се превърне в най-младият човек, обиколил сам света по вода, Аби Съндърланд претърпява сериозни трудности. Мачтата на яхтата ѝ се чупи на 3200 км. от най-близката суша по средата на Индийския океан. Тя е спасена от рибар, два дни след като е изпратила сигнал за помощ.

13. Хю Глас

След като Хю Глас е нападнат и ранен от мечка по време на ловна експедиция в Мисури, лидерът на екипа моли няколко мъже да останат с него докато умре и да го заровят. Мъжете обаче си тръгват, преди Глас да умре. Когато Хю се свестява, долазва до река Мисури и успява да плува върху дървена плоскост до Форт Нокс. По пътя местни жители му помагат като лекуват раните му, налагайки ги с мечешка кожа.

14. Бек Уедърс

1247396

По време на сезона за изкачване на Еверест, в който умират най-много хора, Бек Уедърс като по чудо оцелява, след като губи съзнание в Мъртвата зона. Той прекарва 18 часа на температури под нулата, но някак възвръща чувствителността си и успява да се прибере в лагера. Лицето му е сериозно деформирано, а по-късно губи двете си ръце. Но оцелява.

15. Лейтенант Дейвид Стийвс

Той трябва да лети от Калифорния до Алабама, но така и не пристига до крайната дестинация. Издирването му не се увенчава с успех и властите го обявяват за умрял. Две седмици по-късно той пристига, идвайки откъм Сиера Невада. Оказва се, че е катапултирал след повреда в двигателя на самолета.

16. Йоси Гинсберг

През 1982 г. Йоси и трима негови приятели се губят в Боливия. Компанията се разделя на две двойки и едната изчезва безследно. Йоси и неговият партньор си правят сал, за да плуват по реката, но течението ги разделя. Приятелят му е спасен случайно, а след 19 дни Йоси е открит и също е спасен.

17. Капитан Джеймс Райли

През 1815 г. американският капитан Джеймс Райли и екипът му са пленени близо до бреговете на Южна Африка. Продадени са като роби и тръгват на непосилно пътуване през Сахара. Британски търговец, който им симпатизира, ги освобождава.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 10
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 10.04.2014 | 18:20
10 Определено са имали много голям късмет.
от Не е посочен | 10.04.2014 | 17:51
9 Първата история си е истински късмет, ама така е, ако ти е писано да живееш, ще живееш. После нека някой каже, че няма съдба.
от Не е посочен | 10.04.2014 | 15:49
8 Много интересно беше .
от Не е посочен | 10.04.2014 | 15:19
7 Наистина невероятни истории, които показват на какво е способно тялото ни и човешката воля.
от Не е посочен | 10.04.2014 | 12:13
6 Невероятни истории .
от Не е посочен | 10.04.2014 | 11:40
5 Интересни истории, добре са успели да се спасят тези хора.
от Не е посочен | 10.04.2014 | 10:13
4 Интересни истории, тези хора буквално са имали късмет и им е било писано да живеят, лошото е, че някои от тях са загубили крайниците си, това сигурно е ужасно.
от Не е посочен | 10.04.2014 | 09:57
3 Много интересно истории, беше много интересен материала. За пореден път се убеждавам, че човек не трябва да се отказва в никакъв случай!
от Не е посочен | 09.04.2014 | 21:42
2 Големи късметлии.
от Не е посочен | 09.04.2014 | 21:26
1 Извадили са късмет и са оцелели.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ