Щастието на българския селянин или да се оплакваш от живота със стил

16.06.2014, 13:13

5 причини защо на село са по-облагодетелствани от гражданите

   
 
Щастието на българския селянин или да се оплакваш от живота със стил

Всеки човек, роден и израснал в Нашата мила родна страна, е свикнал по един или друг начин да изразява възхищението си от живота тук чрез звучни и цветисти попържни, а да се оплакваме от него се е превърнало в национална черта, която разделя задника ни на две.

Поради ред причини, обхващащи широк спектър от дисциплини, най-засегнати от спецификата на българското битие се оказват хората от малките населени места, които ежедневно страдат от липси всякакви. Но за добро или лошо животът е такъв, какъвто е и най-умното, което можем да направим, е да се насладим на позитивната му страна, изпращайки сочен поздрав към майката на лошата... Така и така, в българските села няма много какво да се прави, затова, кръстосали крака директно върху плочките на селския мегдан, ви каним на по една лежерна следобедна раздумка с биричка, от която да разберем защо е много по-приятно да сме на село и да се оплакваме от живота, отколкото да сме в града и да правим същото.

Стопанството

Едно от големите предимства на селяните е възможността да съществуват като автоосигурителни единици, които сами си произвеждат прехраната или казано по друг начин - джобът на българския селянин може винаги да е празен, но мазата - никога. Тук е и основната разлика между лицата от градски тип и тези от селски - в моменти на криза първите теглят една майна на живота и си лягат гладни, а вторите теглят една майна и отварят шишето с домашна ракийка, нарязват домашната сланинка, туршийка, салатка... Абе как да не го псуваш тоя живот с такава богата трапеза!

Дворът

Това, което силно отличава гражданина от селянина, е, че единият притежава балкон, който ползва, за да изпуши цигара, докато псува живота, забил поглед в праните гащи на леля Тотка от съседния блок, а другият е горд собственик на цял двор. Като дворовладелци българските селяни са облагодетелствани с лично парче земя, което освен нужния за попържни срещу живота терен, осигурява и място за градинката с доматите (за салатката), лозовата асма (за ракийката) и дори място, където може да се запали огън (за сланинката). Специфично за двора е, че човек хем е навън, хем не е. Това дава възможност да псувате така, сякаш сте си вкъщи, но да бъдете чути от достатъчен брой хора, които евентуално биха подели като лозУнг собствените ви призиви за сексуална разправа с политици и други угнетители народни.

Околната среда

Друга основна разлика между градските страдалци и тези от село е, че вторите имат привилегията да се оплакват на фона на пасторалните гледки на "високи сини планини, реки и златни долини..." Което, съгласете се, си е предимство отвсякъде. Освен това процесът "оплакване от живота" е далеч по-здравословен и лишен от стрес, когато се осъществява на чист въздух. Не можем да подминем факта, че животът на село все още не е наблъскан до пръсване с консерванти - храните (освен тези от магазина), са екологично чисти и не съдържат нищо, започващо с "Е", а въздухът не е замърсен от вредни емисии (ако не броим тези от кравешките "тортички"). Липсата на изнервени тълпи от закъсняващи за работа хора и други характерни за града стресообразуващи фактори, пък осигурява нужното спокойствие за формирането на една по-пълноценна и стойностна псувня по адрес на живота.

Трафикът

Всеки градски обитател знае какъв канцерогенен фактор може да бъде уличният трафик. Особено в час пик. В централните части на града. Трафикът не просто ни кара да злословим срещу живота, той твърде често ни дори ни принуждава да го напуснем демонстративно! През това време на село... по малките междуселищни пътни артерии пъплят няколко автомобила, един бус със стока за местния магазин, два червени трактора и, разбира се, синьото "Иже" на бай Стамат. От време на време през пътя се претълкулва по някой и друг странстваш трън, носен от вятъра... И нито следа от задръстване. Освен това на село и отношенията с контролните органи са други - паяци няма, а ако сте консумирали алкохол и сте решили да се правите на Спайдърмен, то твърде вероятно е да ви се размине, защото с катаджията сте пили на една маса поне веднъж или пък заедно членувате в местната ловна дружинка. Що се отнася до оплакването от живота - когато мозъкът на човек не е ангажиран с досадни странични фактори, какъвто е уличният трафик, той е свободен да вложи целия си потенциал във формирането на една наистина качествена псувня с висок нравствен заряд и естетична стойност.

Свободата

Едно от проклятията на селското битие е трайната безработица. Възможностите за полагане на труд на село са малки или никакви. В повечето случаи никакви. Единственият що годе постоянен източник на препитание по ирония на съдбата е временен - временната заетост. Това, разбира се, е неприятна ситуация, но така или иначе се случва, затова нека потърсим положителните страни и в нея. А такива, макар и скромни, има - като минимум човек в подобна ситуация е мажоритарен владелец на собственото си време и трибуквие и при добро желание може да ги употребява пълноценно, без някой началник да му държи сметка - например като смело и безотговорно псува живота на воля.  Свободата, Санчо...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 9
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 17.06.2014 | 15:36
9 Май на село е по - добре за живеене .
от Не е посочен | 16.06.2014 | 21:21
8 Статията се оказа интересна.
от Не е посочен | 16.06.2014 | 20:23
7 Няма пара на село, там е проблема.
от Не е посочен | 16.06.2014 | 17:13
6 На село превеждат ли навреме заплати :)?
от Не е посочен | 16.06.2014 | 17:13
5 Взех да огладнявам, а заплата няма...
от Не е посочен | 16.06.2014 | 17:13
4 Интересна статия наистина.
от Не е посочен | 16.06.2014 | 16:33
3 На село е по-гот :)
от Не е посочен | 16.06.2014 | 14:37
2 Най - малкото дишат свеж въздух и са заобиколени от природата !
от Не е посочен | 16.06.2014 | 14:37
1 Доста тъпа статия сте написали,не ми е ясно защо продължава тази война на граждани и селяни,ако ги нямаше селяните гладни щяхте да седите граждани.
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ