Феномените на българския та*ак рап 9

Вечно уважение и поклон пред доайените

   
 
Феномените на българския та*ак рап

Преди време българският та*ак рап бе бързо прогресиращ музикален жанр по нашите географски ширини, който с две думи представляваше безбожно нелепи хип-хоп композиции, които за кратък период от време превъртаха интернет и социалните мрежи.

Типични за та*ак рапа бяха крадените бийтове, липсата на какъвто и да е талант от страна на изпълнителите и текстове, които можеха да предизвикват най-вече подигравки, а понякога - и съжаление в слушателите.

Може да се каже, че най-голямата фигура на българския та*ак рап несъмнено е Гошо от Почивка, чиято слава навремето може да се сравнява единствено с популярността, на която в днешно време се радва новата суперзвезда на България Джорджано.

Гошо от Почивка a.k.a. G.P е средностастически льохман, който преди време е емигрирал в Испания, където най-вероятно живее на социални помощи. В свободното си време, което ние подозираме - преобладава, Жорето записва хип-хоп парчета по актуални проблеми и теми. В портфолиото му могат да бъдат забелязани песни, посветени на Кубрат Пулев, Димитър Бербатов, Поли Генова и други, както и парчета с по-обща тематика.

В своето творчество Гошо от Почивка често говори и за любовния си живот, който е не по-малко интересен от римите му. Едно от първите завоевания на рапъра носи името Живка, а сред големите болки на хип-хоп великана е и мацка, наречена Мирела (или също позната като Мимето). Именно на нея е посветен и един от най-искрените и докосващи тракове на Жоро, който излива болката си пред микрофона.

"Мирела, тя си мисли, че е газела, но всъщност е една пача дебела".

Други от знаковите представители на българския та*ак рап са Хитрите мечоци, чиято слава бе достигнала пика си в началото на миналото десетилетие. Тогава мечоците открито се ебаваха с Мишо Шамара и "звездите" на т.нар. лейбъл R&B Records, чиято концепция се изчерпваше до дефилиране със скъпи автомобили, смешни дрехи и нелепи кърпи на главите, а за съжаление и в правене на още по-тъп рап.

Хитрите мечоци имаха дарбата да посегнат към някое унищожително тъпо парче на R&B Records и да го направят четири пъти по-интересно, а и с една дума - слушаемо.

За съжаление, така и не успяхме да разберем истинската самоличност на мечоците, но вероятно така е по-добре. Понякога хубавите и стойностни неща трябва да останат скрити от публичното внимание.

Сред най-големите почитатели на мечоците бяха феновете на Sniper Records, които един вид представляваха вражеския лагер в първата и последна война на Изтока срещу Запада в българския хип-хоп.

Не можем да не си спомним и за истинския химн на Перник - Pernik Paradise, описващ болезнено точно ситуацията в най-опасния град на България. 

Тук също нямаме никаква идея кой стои зад продукцията, леко окрала подобно наименован хит на Coolio, но имайки предвид за кой град става дума, то анонимността на авторите изглежда напълно логична. Ако някога ви се наложи да отскочите до Перник (Парадайс), по-добре преслушайте този трак, защото може да добиете ценна представа за ситуацията там.

Кой не знае и не е чувал за Дражето от Ямбол? Може да се каже, че по слава Дражето отстъпва единствено на Гошо от Почивка, а най-върлите му фенове вероятно биха оспорили подобно твърдение.

Едва ли има друг човек, който да е донесъл толкова много популярност на Ямбол, колкото Дражето. Една от водещите му композиции е кръстена просто "Ямбол" и възпява родния град на рапъра.

 

 

Личен фаворит на автора на тази статия е най-мистичната песен в българското онлайн пространство, носеща просто името "Пижама". Защо мистична ли? Защото никой не знае как и откъде се появи това нещо в интернет, нито какъв му е смисълът.

Забелязва се интересен стил от страна на автора, който реди толкова тихо и плахо пред микрофона, че вероятно не иска да събуди родителите си, спящи в съседната стая. "Пижама" обаче е толкова въздействащ проект, че никой, който се е докоснал до него, не е успял да го забрави.

Оказваме нашия респект и към MC Pingi, познат в българските ъндърграунд среди и просто като "Пингвина". Pingi е един от онези хора, които по някакъв начин присъстват в българското онлайн пространство, но често се чудим по каква причина. Пингвинчето има навика да си записва някакви неща от време на време, също давайки своя дан за оцеляването на родния та*ак рап.

Друг от титаните на та*ак рапа в БГ е и Желаеш Бело, президент и лице на лейбъла "У Назе На Компа Рекърдс". Пикът в кариерата на Желащия Бело е дуетът му с Гошо от Почивка и друга добре позната фигура в интернет - Галин Калчев - Релефа, с които записват паметната продукция "Лирически ветерани".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ