Тези неща са смятани за опасни, а днес са навсякъде

06.07.2015, 11:44

Всичко ново ли ни плаши?

   
 
Тези неща са смятани за опасни, а днес са навсякъде

Естествената реакция на повечето хора при среща с нещо ново и непознато е лекото отдръпване, ей така, за всеки случай. Често обществото не желае да приеме някакво нововъведение и дори го заклеймява като опасно и вредно, защото не го познава.

Много от нещата, които използваме и вършим днес, навремето са били едва ли не анатемосвани по една или друга причина. Може днес да ни се струва смешно, но кой знае какво напрежение са усещали нашите предци, когато са се сблъсквали с...

1. Климатиците

През 1929 г. сенатор Джон Ранкин заявява, че хладните стаи са пълни с "републиканска атмосфера" и че климатиците спокойно могат да убият човек. Днес дори има данни, че масовата употреба на климатични инсталации е намалила значително броя на умрелите от жега хора.

2. Писането на писма

В края на 19 в. се е смятало, че разюзданите млади дами пишат скандални писма, за да "разболяват" мозъците на мъжете.

3. Доматите

1531398

Когато в края на 19 в. "зеленият доматен червей" започва да се разпространява, доматът придобива кофти репутация и хората го отбягват, защото се твърди, че е отровен.

4. Близането на пощенски марки

През 20-те години на 20 в. хората са смятали, че пощенските марки са пълни с бактерии, които са изключително опасни за хората.

5. Обществените тоалетни

Някои хора все още смятат, че ако ползват обществена тоалетна, могат да се заразят с болести, предавани по полов път, въпреки че многократно е доказвано, че това е практически невъзможно.

6. Гледането на телевизия

След производствена грешка през 60-те години телевизорите излъчват от 10 до 100 000 пъти над нормалните нива на радиация. Тогава хората започват да се плашат, че това може да се отрази на здравето им, но тези слухове са оборени.

7. Танците

През 1926 г. излиза статия, в която се съобщава, че момиче умира докато танцува смъртоносния танц "Чарлстон". Други публикации пък твърдят, че провокативната природа на танците ще убият женската скромност.

8. Дрехите

През 1901 г. учен заявява, че дрехите са изключително вредни, защото хората дишат през дробовете и кожата си, а платът пречи.

9. Пиенето на чай

През 19 в. в Ирландия се е смятало, че ако една жена отдели време, за да пие чай, то тя пренебрегва домашните си задължения и се бунтува или участва в политически дискусии.

10. Спортът при жените

През 20-те години на 20 в. хората са смятали, че жените, които спортуват, са по-малко желани от мъжете, което значи, че никога няма да си намерят съпруг.

11. Общественият транспорт

Смятало се е, че определена бактерия в градския транспорт може да убие човек. Знаем, че е мръсничко, но чак да мрем...

12. Лилавият цвят

Статия от 1903 г., озаглавена "Опасни краски: Някои цветове могат да подлудят човек, ако той ги гледа продължително" посочва лилавото като най-опасен цвят.

13. Дъвката

Наистина хората са смятали, че ако глътнеш дъвка, червата ти ще блокират.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ