Сьомгата ли е виновна за новата вълна на Covid-19 в Пекин?

18.06.2020, 17:00

Основни факти!

   
 
Сьомгата ли е виновна за новата вълна на Covid-19 в Пекин?

Тъкмо решихме, че всичко се оправя и ето, че в Китай се говори за нова вълна от Covid-19. Новите случаи на заболяването са регистрирани при хора, посетили големия пазар на едро в Пекин. В неделя, 14 юни, в града са открити 59 случая на коронавирусна инфекция - това е най-голямото увеличение на случаите през последните няколко месеца.

Изглежда, че сега коронавирусът е станал още по-заразен или поне така твърдят вирусолозите. По принцип това често се случва с вируси, тъй като те мутират и се адаптират много бързо и инфекциозността се увеличава. Изглежда също така, че коронавирусът се е научил да оцелява в горещо време - по-рано учените казваха, че се разпространява по-бързо в студа, но сега температурата в Пекин е около 30-40 градуса.

Във всички най-близки до пазара райони е обявена карантина. Лекарите се прибират вкъщи и тестват всички за коронавирус. Училищата в Пекин отново се прехвърлят на дистанционно обучение и забраняват събития, в които участват над 100 души. Временно са затворени басейни, фитнес зали и културни места.

Двете международни летища в Пекин отмениха повече от 1200 полета поради заплахата от разпространение на коронавирус. Много региони на Китай са въвели задължителна карантина за хора, които идват от Пекин.

Този път обвиняват сьомгата

Властите спряха доставките на сьомга от Европа и призоваха жителите да не купуват вносна морска храна. Администрацията на пазара в Пекин, където започна ново огнище, заяви, че коронавирусът е намерен на дъска за рязане на вносна сьомга.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ