Стетоскопът е измислен от срамежлив лекар, който не искал да докосва женски гърди

28.09.2020, 09:30

Колко любопитно!

   
 
Стетоскопът е измислен от срамежлив лекар, който не искал да докосва женски гърди

В днешно време стетоскопът е широко разпространен и е напълно нормално лекарите да се разхождат с по един закачен на врата им. Но преди време такива удобства не са съществували и се е налагало пациентите да бъдат преслушвани "на ухо". Но един ден неудобството надделяло и се случило това:

Френският лекар Рене Лаенек изобретява стетоскопа през 1816 г. Той е извикан на младо момиче поради сърдечни проблеми. Срамежливият господин Рене Лаенек считал за недопустимо да докосва ухото си до гола женска гърда. Лекарят импровизирал - взел купчина бележки, лежащи наблизо, навил ги в епруветка и го сложил в гърдите на пациента. За негова изненада той чул ударите на сърцето дори по-добре от обикновено.

След случката с момичето, Рене продължава да експериментира с откритието си и в крайна сметка създава устройство под формата на дървена тръба. Той му дава името стетоскоп (от гръцките думи stethos - сандък и skopeo - за изследване). Благодарение на изобретението си той допринася много за медицината като описва признаците на сърдечни дефекти и изследва белодробни заболявания. По ирония на съдбата Рене Лаенек умира от белодробна болест.

Как стетоскопът се превръща в това, което го познаваме днес?

С течение на времето изобретението на френския лекар започва да се модернизира. Първо се добавят удължители в двата края, след това се поставят метални или гумени тръбички, които лекарят вкарва в ушите. В днешно време съществува електронен стетоскоп, който може да записва и анализира дишането и сърдечния ритъм на човек.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ