Отвратителни неща, с които космонавтите се сблъскват в космоса

16.11.2018, 11:00

Сблъскването с извънземни е най-малкото ви притеснение там горе

   
 
Отвратителни неща, с които космонавтите се сблъскват в космоса

Сигурни си мислите, че пришелецът от научно-фантастичния филм на ужасите на режисьора Ридли Скот е единственото потенциално гнусно нещо, с което един пътуващ в космоса може да се сблъска? Ако е така, сте в пълна грешка. Всъщност престоят в една космическа совалка е изпълнен с всякакви отвратителни подробности. Ето и някои от тях:

1. Бактерии.

Не, космическата совалка не лъщи от чистота. Напротив, тя е толкова мръсна, колкото и най-мръсните участъци от къщата ви. Учените са открили някъде около 4000 различни вида бактерии и микроби, живеещи редом до астронавтите.

2071410

 

2. Космическа болест.

Ако хората страдат от морска болест, защо да не страдат и от космическа. В края на краищата подобни пътувания са стрес за тялото, което полага усилия да се адаптира. Що се отнася до космоса, това включва нарушаване на умствения капацитет на астронавтите, стомашно-чревни проблеми, гадене и повръщане.

2071412

 

3. Мъртва кожа.

На Земята мъртвата кожа си се ръси на поразия без дори да го разбираме, но в космоса, където гравитационните влияния са минимални, тя не притежава тежест, за да падне. В резултат на това астронавтите често се сблъскват с плаващи облаци от мъртва кожа. Това включва мъртвата кожа от краката! 

2071416

 

4. Миризми.

Някога да сте чудили как мирише отвореният космос? Когато астронавтите се връщат от космическа "разходка" и свалят каските си в кораба, те се сблъскват със странна миризма, която някои описват като "серниста" или пък нещо подобно на "изпечена пържола". Да не забравяме, че това малко реещо се в космоса пространство е обитавано от хора със свои собствени телесни миризми.

2071414

 

5. Пот.

Астронавтите тренират по около два часа дневно, за да поддържат своята мускулна маса. Това, разбира се, води до много пот. В безтегловно състояние потта не се отклонява от тялото, а просто се прилепва към кожата, образувайки малки топки от пот по нея. Те ще останат така, докато не решите да ги избършете с кърпа. 

2fedfb12-8e0b-2f79-96ff-8dd036c57120

 

6. Кихане.

Докато астронавтите носят скафандри, те практически са възпрепятствани да си издухат носа или дори да си сложат ръката по време на кихане. Ето защо нещата могат да станат доста гнусни, когато това се случи. 

2071415

 

7. Ходене до тоалетна.

Тук има какво да си говорим. В безтегловност нервите, които ви казват кога е време да отидете да уринирате, не работят така, както на Земята, най-вече защото течността в пикочния мехур не се пълни на дъното. Вашият пикочен мехур просто запълва пространството, докато не бъде напълно пълен, което означава, че може изведнъж да ви принуди да отидете до тоалетна без предупреждение. Ето защо австронавтите носят нещо като памперс за възрастни, който носи техническото наименование Maximum Absorbency Garment. Допълнително, австронавтите трябва да преминават през специално обучение как да ползват тоалетните. Някой път нещата могат да загрубеят, например, когато тоатлетната се запуши (както е станало на Apollo и на Columbia). Нека не навлизаме и в детайли, когато някой го напъне рядкото щастие. 

2071418

2071411

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ