Нийл Деграс Тайсън обясни защо снегът, нагорещен със запалка не се топи

04.03.2021, 09:00

И не е фалшив!

   
 
Нийл Деграс Тайсън обясни защо снегът, нагорещен със запалка не се топи

След като се появи видео на мъж в Тексас, който не е успява да стопи снежна топка за 10 секунди със сешоар, се пръкнаха хора, които се опитват да изгорят сняг със запалка, за да докажат, че снегът е фалшив.

Въпреки че снегът действително почернява, когато е изложен на пламък, има рационално обяснение защо това се случва.

"Някои от вас се опитват да направят какво? Опитвате се да разтопите снежна топка със запалка? Не, не, извинете. Това не е космическо магьосничество - то се нарича физика." - възмущава се американският астрофизик Нийл Деграс Тайсън.

Материята може да се промени от твърдо вещество в течност или от течност в газ и повечето хора са виждали как се топи сняг. Сублимацията е термин, използван за описание на прехода на нещо, което прескача стъпка - в този случай преминаването от твърдо вещество към газ. Топлината превръща замръзналата (твърда) вода в пара (газ), поради което не се появява течност, според IFL Science.

Що се отнася до остатъците от черен остатък, това са само обикновените частици, които се генерират от изгарянето на който и да е източник на гориво. Те идват от запалките и свещите, които се държат срещу снега, а не от нещо вътре в самия сняг, по същия начин, по който придържането на свещ твърде близо до стената може да остави подобни черни петна зад себе си.

Затова, приятели, не вярвайте сляпо на всяка нова сензация, която се появи в мрежата. Всяко нещо си има рационално обяснение!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ