Най-потресаващите космически катастрофи

14.11.2019, 15:00

Ужасяващо!

   
 
Най-потресаващите космически катастрофи

Стремежът ни да открием какво се случва отвъд небето е довел до множество трагедии. Опитите да се достигне до космическото пространство са причинили някои от най-смъртоносните и същевременно най-скъпите инциденти в историята на човечеството.

Delta II (1997)

Една от най-визуално впечатляващите ракети в историята, Delta-II 7925 избухна само секунди след излитане. След разследване е открито, че 5-метрова дупка е разкъсала моторното каре, причинявайки катастрофална експлозия. Ракетата е само на около 500 метра от земята и горящите отломки започват да валят от небето в цялата военновъздушна база. Ракетата е безпилотна и за щастие никой не е ранен при експлозията. Десетки коли и сгради са повредени или унищожени.

Long March 3 (1996)

Китайската ракета Long March-3B се поврежда моментално, след като излита. Тя се завърта рязко и избухва близо до малък град. Градът е разрушен и най-малко 6 души са убити при катастрофата.

Ariane-5 (1996)

Безпилотна ракета, изстреляна от Европейската космическа агенция, се взривява поради лошо софтуерно програмиране. Опитът за преобразуване на 64-битова операционна програма в 16-битова довежда до неизправност при конверсията, която прави ракетата неспособна да изчисли ориентацията си за излитане. Щетите се равняват на половин милиард долара.

Titan IV A-20 (1998)

При една от най-скъпите катастрофи в историята, ракета Титан IV A-20, съдържаща шпионски сателит, избухва веднага след излитане. Цената на ракетата и нейния ценен товар се оценява на над 1 млрд. долара.

Titan 34D-9 KH9-20 (1986)

Само няколко месеца след катастрофата на "Чаленджър" ракетата Титан избухва след излитане, унищожавайки сателит за 1 милиард долара.Това е едно от най-скъпите бедствия на НАСА в историята на САЩ. След инцидента мястото е покрито с токсичен пропелант и се налага всички да бъдат евакуирани.

Vanguard TV3 (1957)

След 1-секунден полет и на около метър и половина от земята ракетата губи цялата си сила и започва да пада на земята. Секциите на ракетата удрят земята и избухват, причинявайки сериозни щети. Никой не е пострадал, но тази случка се счита за голям срам за САЩ и опитите на им да изследват космоса.

Challenger(1986)

НАСА постига толкова голям напредък само за няколко десетилетия, че изглежда, че нищо не може да попречи изследването на непознатия космос.

Тогава се появява и Чалънджър.

Излитането е гледано не само от цялата страна, но и от стотици хиляди деца. За първи път в историята учителката Криста Макалиф, ще лети в орбита. Смята се, че 48% от децата в начална училищна възраст в САЩ гледат събитието по телевизията.

73 секунди след излитане, повреден пръстен предизвиква струя от газове, която пали двигателите на ракетата.

Ракетата се разпада на парчета и всички 7 членове на екипажа биват убити.

Проучване показва, че някои членове на екипажа може би са преживели първоначалната експлозия, след като се установява, че са се опитали да използват аварийния си кислород. Но всеки, който оцелява при експлозията, умира, когато екипажът пада в океана със скорост над 300 километра в час.





   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ