Най-нагледният пример защо хората, които отказват да се ваксинират са опасни за всички

12.02.2019, 11:00

Анти-ваксъри от всички страни! Прибирайте се вкъщи!

   
 
Най-нагледният пример защо хората, които отказват да се ваксинират са опасни за всички

В Reddit се появи актуално гифче, посветено на това как работи имунитетът на населението и за какво става дума. За основа, авторът с псевдоним theotheredmund взима данните от проучването от 1993 година: "Популационен имунитет: история, теория и практика". Научната разработка е представена в академичната публикация на Оксфорд "Епидемиологични бележки|.

Гифчето показва показва как действа т.нар. "Популационен имунитет" и как ваксинираните хора могат да предпазят от заболяване онези, които по някаква причина нямат ваксинации (например, деца с много слаб имунитет, които не са ваксинирани по здравословни причини, хора подложени на химиотерапия и прочие).

Очевидно е, че в общество, в което няма ваксинирани хора, болестта се разпространява напълно безпрепятствено и броят на заразените хора нараства главоломно. В противоположния край на скалата е обществото, в което са ваксинирани по-голямата част. Избухването на заболяването е локализирано и не води до епидемия. По този начин хората, които са изложени на риск, са защитени.

Излиза така, че хората, които отричат ваксините (анти-ваксъри) влияят не само на собственото си здраве, но и на живота и здравето на околните.

Ето с каква скорост се разпространява заразата в общества, в които никой не е ваксиниран и имунизирани в проценти от 25, 50, 75, 90 и 100%. Черните точки са заразени. Сините точки не са ваксинирани. Жълти точки – ваксинирани.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ