Малко позитивни новини, защото светът се нуждае от тях

21.05.2020, 19:22

„днес е добър ден за погребване на лоши новини"

   
 
Малко позитивни новини, защото светът се нуждае от тях

Веднъж британски правителствен служител каза "днес е добър ден за погребване на лоши новини", но в тези времена на "Ковид - това и Корона онова", всъщност добрите новини са буквално погребани вдън земя.

Истината е, че лошите новини ни притеглят много лесно и неусетно можем да се изгубим във вихрушка от нещастни събития, мрачни прогнози и тревожни ситуации. Но дори и в този период има светлина в края на тунела.

Нека разгледаме някой по позитивни събития, които се случиха в последните месеци.

Шведска принцеса доброволничи в болница

Обикновено принцовете идват да спасят деня, но в този случай героят е друг. Принцесата от шведското кралско семейство - София заема доброволно позиция в шведска болница, където помага на лекарите в грижите за болните по време на пандемията. Преди да завърши интензивен курс за медицински асистент, тя помага с дезинфектирането и почистването на болничните помещения и кухните. Може би това не е нещо много трудно, но определено е забележително. Колко пъти сте виждали кралска особа почистваща подове и тоалетни? Всъщност и други международни лидери участваха в доброволни акции в подкрепа на медицинския персонал. Може би доброволческия труд трябва да е задължителен критерии за всички, които преследват политически и лидерски кариери.

Природата живна както никога

След като целия свят мина под карантина, улиците станаха тихи и движението значително намаля. Може би това събуди нещо в природата. Диви животни започнаха да обикалят по улиците в Испания, замърсяването на въздуха причинено от индийските мегаполиси намаля и смогът над тях се разчисти. Това разкри някой от най-красивите гледки в света. Един от най-забележимите примери е регионът Пенджаб в Индия, където снежнобелите върхове на Хималаите се започнаха да се виждат от над 150 километра разстояние. Това е нещо, което не се е случвало от 30 години. Други примери са завръщането на някой видове морски животни във водите на Венеция като медузи, които не са засичани там от години.

Може би най-голямата полза от пандемията ще бъде, увеличението на загрижеността на хората за околната среда.

Полковник Том и неговата "скромна" разходка в градината

Когато ветеранът от втората световна война Том Мур реши да направи 100 обиколки (общо 2.5 км) на своята проходилка, той си постави само 1 цел. Да събере £1,000 в помощ на здравната система във Великобритания.

Но едва ли е очаквал да успее да събере сумата толкова бързо. Докато 99-годишният господин прави своите обиколки, даренията започнаха да валят и сумата беше събрана за "отрицателно време". И когато пенсионерът достигна своя 100-тен рожден ден, няколко седмици по-късно, той успя да събере невероятната сума от £30 милиона, а неговата история стопли сърцата на целия свят. Капитан Том сега е почетен полковник и дори кралица Елизабет II беше сред 125 000-те, които му изпратиха картичка за рожден ден! Той дори записа благотворителна песен с Майкъл Бол, която можете да чуете тук.

Уроци от знаменитости с BBC

Бритиш Броудкастинг Груп (BBC) е институция в, предоставяща най-високия клас телевизионно, интернет и радио съдържание в Обединеното кралство, както и на останалия свят чрез своя уебсайт.

В своя инициатива, телевизията създава предаване в което известни личности преподават онлайн уроци на деца. Например експертът по биология от националната институция сър Дейвид Атънбъро разказва за природния свят, а в друг епизод от шоуто футболистът Серхио Агуеро учи младежите как да броят на испански.

Безплатна помощ за психично здраве в Ню Йорк

Много хора говорят за очевидните физически ефекти на вируса, но по-малко внимание се отделя на неговия ефект върху психичното здраве, независимо дали става дума за роднини на заразените или хора, които просто се страхуват да излизат навън.

Поради тази причина губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че над 6000 специалисти по психично здраве са се регистрирали по програма, предлагаща безплатни онлайн консултации за тези, които се нуждаят от нея.

Работниците предлагат широка гама от помощ на хората в нужда – от това как да се справят с безсънието до поведенчески проблеми като пристрастяване към хазарта, а губернаторът Куомо похвали състраданието им, като го нарече "нещо красиво".

Всички се нуждаем от добри съседи

Един от големите страхове, произтичащи от пандемията, е, че между държавите ще бъдат поставени бариери; например строго контролирани граници и повишена сигурност на летищата.

Но кризата изведе най-доброто в някои държави. Докато Италия се бореше през най-лошия си период, съседна Германия и Франция решиха да се намесят, предлагайки да приемат италиански пациенти. Имало е, дори случаи на хора, които са били транспортирани по въздух през границата за лечение.

Това заедно с другите новини от статията, показват, че не всичко е негативно и лошо, а има и добри страни и ако работим заедно, след преминаване на пандемията можем да имаме един много по-чист и добър свят.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ