Как да пребориш стреса за отрицателно време?

11.11.2019, 09:00

Никой не иска стрес в живота си!

   
 
Как да пребориш стреса за отрицателно време?

Всеки изживява стреса по различен начин, а причините за неги биха могли да бъдат безброй. Дали ще е, заради напрегната работа или проблеми в семейството, стресът е абсолютно излишен и трови бивота ни. Ето как да се отървем от него незабавно:

Пеми си дъх

Дълбоките вдишвания и издишвания активират нервната ни система, предавайки на нея сигнал, че всичко в тялото ни е наред. Правилното дишане се преподава в йогата, но ако нямаш време, опитай това просто упражнение: поеми бавно дъх, преброй до 5, задръж дъха си като броиш до 2 и след това издишай, като преброиш до 6.

 

Играй на тетрис

Ако си разстроен и не си сигурен, че можеш да сдържиш лавината от тъжни емоции, опитай да поиграеш тетрис. Звучи твърде просто, но върши работа. Аркадните игри разсейват мозъка и ще те накарат да се концентрираш и да включиш частта от мозъка, която е отговорна за работната памет. Именно това действие ще ви помогне да намалиш емоционалността и ще се почувстваш по-добре.
Разгледай снимки на природа
Мозъкът ни се успокоява, когато гледаме пейзажи, недокоснати от човешка ръка. Стресът отстъпва, особено наистина сме сред природата.
2194458
Прави нещо, което да те разсее
Правенето на нещо със сигурност ще те разсее от стреса. Избери не най-лесното, но изпълнимо нещо. Мозъкът ще премине от състояние на стрес в задача и стресът бавно ще отстъпи. Важен момент: задачата не трябва да бъде твърде трудна, за да не предизвика нов стрес. Например, опитай да направиш торта, да измиеш прозорците или да пресадиш цветя.
Стисни юмрук
В идеалния случай е по-добре да клякаш или дори да бягаш. Но ако състоянието на стрес те застигне в офиса или в транспорта, тогава стисни десния юмрук няколко пъти. Това просто упражнение активира лявата страна на мозъка, който е отговорен за логиката и мисленето. Стискането на десния юмрук ще помогне да изключиш емоциите и да започнеш да мислиш логично.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ