Как влияят различните маски на нивата на кислород в тялото ни?

26.06.2020, 09:30

Отговор от специалист!

   
 
Как влияят различните маски на нивата на кислород в тялото ни?

У нас удължиха извънредната обстановка и отново въведоха задължителното носене на маски на закрити места. Изглежда логично, след като напоследък имаме повече положителни проби за Covid-19.

Спомняме си, когато още в началото специалистите твърдяха, че предпазните маски не защитават здравия човек от заразяване, а помагат на болния да не разпространява и предава заразата. Причината всички хора да носят маски е, че симптомите на заболяването се проявяват много бавно и никой не може да е сигурен дали не се заразил някъде.

На пазара се появиха какви ли не видове маски, доставиха от Китай, модни къщи започнаха да шият. но в стремежа си да се запасим, не се замислихме коя маска какъв ефект има и дали изобщо върши някаква работа. А какви са ефектите от тези маски върху нашият организъм? Много хора се оплакват, че не могат да дишат и затова не носят маски, застрашавайки околните.

Поради тази причина д-р Меган Хол проведе експеримент върху носенето на различни маски за по 5 пълни минути, за да види как те са повлияли на сърдечната ѝ честота и нивата на кислород.

Ето ги и резултатите:

2234091

2234092

2234090

2234093

Както можем да видим, нивата на кислород при различните видове маски са общо взето същите като на човек без маска. И тъй като много хора твърдят, че носенето на маска няма ефект, д-р Хол пояснява, че маските вършат чудесна работа, стига да се носят правилно. Ако носът ти е навън, ти ще си въобразяваш, че дишаш по-лесно, но реално носенето става безмислено. Трябва да имаме предвид и че "капчиците" вирус няма как да минат пред правилно поставена маска! 

Не забравяй, че носейки маска предпазваш онези, които не могат да носят маска като бебета и много малки деца. На теб може и нищо да ти няма, но няма как да си сигурен. Не е голяма драма - слагаш я в магазина и после я сваляш. И това ще мине, нека бъдем отговорни!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ