Как САЩ изхвърлят боклука си в бедните страни: разследване на The Guardian

09.07.2019, 13:00

Ето как страната се възползва от бедните страни с нерегламентирани екологични закони

   
 
Как САЩ изхвърлят боклука си в бедните страни: разследване на The Guardian

Наскоро британското издание The Guardian стартира поредица от публикации за проблема с рециклирането на американските отпадъци. Съединените щати изпращат повече от 1 милион тона пластмасови отпадъци в бедните страни, които нямат строго регулиране на екологичната ситуация и нямат закони, които да защитят населението.

Резултатът от свършената работа: журналистите установиха, че Америка продължава да изпраща повече от 1 милион тона пластмаса за рециклиране годишно в бедните страни, които не могат да се справят със собствените си отпадъци. Последиците от този процес се отразяват неблагоприятно върху състоянието на околната среда и човешкото здраве в тези страни.

След като Китай забрани вноса на чужди отпадъци през 2017 година, американският боклук обикаля света и навлиза в страни, които буквално вече се давят в него. По-голямата част от пластмасата сега се изпраща в Малайзия, която според журналистите не може ефективно да рециклира 55% от собствените си отпадъци. Това означава, че боклукът попада в депата за депониране или просто се съхранява в открити сметища.

След китайската забрана обемите на пластмаса рязко се покачиха в Турция от 159 000 на 439 000 тона за две години. Всеки месец пристигат кораби на пристанищата в Истанбул и Адана, които транспортират около 2000 тона боклук – всичко това преди отиваше в Китай. Към тези американски кораби се присъединяват и такива от Великобритания и други европейски държави.

2168773

Властите на Виетнам, Малайзия и Тайланд последваха примера на Китай и обявиха забрана за внос на пластмаса. САЩ от своя страна започнаха да пренасочват стоки към нови страни – Камбоджа, Лаос, Гана, Етиопия, Кения и Сенегал. Тези странни нямат ясни екологични закони, а работната ръка е изключително евтина, това поставя местното населени в изключителна опасност. Според журналистите от The Guardian през втората половина на 2018 година САЩ пренасочват 260 тона боклук към крайбрежния град Сиануквил в Камбоджа, където плажовете са почти изцяло покрити с пластмаса.

Изданието отбелязва, че миналия месец 187 страни от цял свят подписаха споразумение, регулиращо глобалния износ на пластмасови отпадъци. Наред с другото, пактът предвижда възможността за пълна забрана на износа на отпадъци в Азия и Африка. Съединените щати не са се присъединили към този договор, разбира се.

Малките страни, които са бедни не мога по никакъв начин да се справят с боклука, които буквално ги залива. Улиците стават пълни с пластмасови опаковки на чужди езици. Само през 2018 година САЩ изпратиха 83 000 тона боклук за рециклиране във Виетнам.

В разледването още е описано, че при преработката на пласмасата се отделят вредни вещества, които замърсяват водата на местните, а самата работа в заводите е изключително опасна за здравето, но хората нямат друг избор, защото са бедни.

2168775

Повече може да научиш на The Guardian.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ