Какво ще се случи с тялото ти, ако пиеш водка всеки ден?

04.04.2020, 10:00

Хайде да разберем!

   
 
Какво ще се случи с тялото ти, ако пиеш водка всеки ден?

Както всички добре знаем, консумацията на алкохол в умерени количества би могла да повлия положително на състоянието ни. Ако пиеш с мярка, нямаш непоносимост към алкохола, сериозни хронични заболявания или пък алкохолизъм, консумирането на малко водка всяка вечер може да окаже добро влияние върху теб.

Настроението ти може да се подобри

Чаша водка може да ти помогне да почувстваш приятна топлина, преминаваща през тялото ти, да се отпуснеш и да се успокоиш. Това се случва, защото пиенето на алкохол стимулира отделянето на ендорфини, хормони, които ни карат да се чувстваме добре. Това са същите химикали, които се произвеждат, когато ядем, спортуваме или правим секс.

Внимание: В големи количества водката и други алкохолни напитки действат като депресанти, които влияят негативно както на настроението, така и на психологическото здраве, а също така могат да доведат до депресия.

Подобрява оралната хигиена

Водката е отличен антисептик и това свойство може да се използва не само за дезинфекция на рани, но и за орално здраве. Изплакването на устата с малко количество водка преди поглъщането може да помогне за подобряване на хигиената на устната кухина и предотвратяване на кариес.

Внимание: Според Healthline, водката може да "изсуши" устата на пиещия и да причини вреда, тъй като слюнката е "една от естествените защитни средства на устата срещу различни наранявания."

2222942

Може да отслабнеш

Ежедневната употреба на водка няма да ти помогне да отслабнеш по магически начин, но ако я пиеш вместо бира или вино, тогава ще консумираш много по-малко калории, тъй като в една чаша има само 90 калории (вместо 150 в кен бира). 

Внимание: Говорим за "чиста" водка. Ако я пиеш като част от коктейли, особено сладки, тогава напитката веднага става по-висококалорична.

Повишават се нивата на "добрия" холестерол

Както се оказа, ежедневната консумация на умерено количество водка (както и вино) може да повиши нивото на HDL холестерола (така наречения "добър" холестерол) в кръвта. В допълнение, редовната консумация на малко количество водка увеличава образуването на кръвоносни съдове.

Внимание: както в предишния параграф, когато добавяш сладки напитки към водката, ще повишиш нивото на "лошия холестерол".

2222940

Въпреки положителните ефекти на водката, отново препоръчваме да не прекаляваш и да не пиеш по няколко чаши наведнъж. В противен случай, вместо ползите от редовната консумация на тази напитка, можеш да срещнеш нейните странични ефекти като пристрастяване, заболявания на черния дроб, махмурлук, проблеми с храносмилането, кардиологични заболявания и много други.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ