Историята на човекa, който не може да спи

14.07.2020, 09:30

Помилси следващия път, в който не искаш да си легнеш рано...

   
 
Историята на човекa, който не може да спи

Ники Улф е американски писател и журналист. От раждането си той страда от безсъние. Случвало се е Ники да не спи 11 поредни дни и да започне да се държи като шизофреник. Тук ще видиш най-интересните му разкази за живота с тази болест.

Страдам от първично безсъние още от раждането. Не е свързано с тревожност, стрес или депресия. Лежа в леглото с часове, опитвайки се да заспя и пия хапчета за сън всяка вечер. Но понякога това не помага. Не мога да заспя дори след като съм физически, психически уморен и не съм спал два дни преди това.

Безсънието е придружено от "синдром на експлодираща глава". Това е силен звук в главата, който в същото време изглежда като експлозия или токов удар. Сякаш някой е прекарал електричество през гръбначния стълб.

До 18-годишна възраст започнах да полудявам, лежейки с часове без сън и мисъл. Беше като затвор в собствената ми мозъчна камера и вече разследвах всичко там. Затова следобед четях статии, слушах подкасти, работех, гледах телевизия и ходех навън с приятели, за да не остана в мълчание.

Веднъж Ники Улф прекарва 11 дни без сън. Това на практика е световен рекорд. Той казва, че на третия и четвъртия ден се появяват слухови халюцинации, след това и зрителни . Неговият приятел, който по това време се грижи за него, казва, че към осмия ден Улф става като шизофреник - границите му на реалност са изтрити.

Ники е болен от раждането. Като дете мечтите за космоса му помагат да заспи. Той измисля в главата си цяла вселена, в която е капитан на космически кораб.

Това беше като самохипноза: Потъвах в свят на фантазия и постепенно заспивах до шума на двигателите.

Обичайните съвети при безсъние не работят в случая на Ники - тъмните завеси, релаксиращата музика или физическата активност изобщо не помагат.

Когато навърших 18 години, открих алкохола. Въпреки сутрешния махмурлук се радвах, че мога да спя. Това продължи, докато не се обърнах за помощ към специалист. Мисля, че той ми спаси живота. Започнах да пия хапчета, които сега ми помагат с променлив успех.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ