Изоставената България: Постапокалиптичните останки край село Перперек  3 Виж всички снимки

18.09.2014, 14:35

Кравеферма, цех или фабрика?

   
 

Село Перперек е скромно населено място в Източните Родопи, близо до язовир Студен кладенец и едва ли ще минете оттам, освен ако нямате някаква специална работа в региона. Находището на защитеното ендемично растение Родопска горска майка е основната забележителност край Перперек, а ние си намерихме още една...

Знойният августовски ден беше към края си, косите слънчеви лъчи обагряха небето в огнени краски, а междуселският път продължаваше да се вие из хълмистата местност, покрита със суха трева. И тогава встрани от нас, като останки на потънал кораб, се появи редица от промишлени постройки, свързани помежду си с напукан асфалт. Тишина - сякаш мястото се намираше в някакъв аномален мехур, отвъд нормалните възприятия за време и пространство. Зейналите дупки на мястото на някогашни прозорци подканяха да надникнем през тях...

1391935

КПП-то. Заключена с катинар и покрита с ръжда ограда ни посреща на входа. Забранителната табелка отдавна е загубила значението си нейде из празнините на безвремието. Прескочихме.

1391915

Напукан плац и множество сгради с различна големина се изправят пред нас, безмълвни и безразлични. 

1391937

Времето е тихо. Едва доловим полъх на вятъра се прокрадва между изоставените постройки, сякаш за да подчертае тишината, а лъчите на отиващото си слънце придават на обстановката апокалиптични очертания. Продължаваме.

1391934

На фона на спускащия се здрач изпочупените прозорци на сградите изглеждат още по-печални.

1391919

Високи тавани, метални конструкции и разпилени сандъци навеждат на мисълта, че някога тук се е произвеждало нещо. Въпреки това не открихме нито едно по-специфично съоръжение, което да потвърди теорията ни. Предназначението на комплекса от сгради остава загадка.

1391910

6 малки, квадратни постройки и 4 големи и продълговати са разположени на територията на това тайнствено място. Какво ли е било предназначението им?

1391927

Отворената врата зее подканящо, но отдавна няма кой да мине през нея...

1391932

Вътрешността на едно от помещенията. Изкъртената врата е подпряна на една стена, фиктивно - за да подчертае някогашното човешко присъствие.

1391920

Застинала сред къпинаците, тази остъклена постройка привлича вниманието ни с необичайния си външен вид. Какво ли има вътре?

1391913

Отломки от тавана лежат разбити на пода, а растителността обгръща странния полутаван, сякаш е кост на отдавна загинало същество. Из въздуха се носи едва доловима миризма на нафта и грес - още едно доказателство в полза на индустриалната теория.

1391929

Вратата на малката кабинка също е попаднала в плен на растителността. Природата е неумолима към следите от човешко присъствие.

1391924

1391918

Обрасла пътека, покрита със сухи листа, минава между две дълги халета, разположени успоредно едно до друго. Тишината тук е още по-осезаема, а килната на една страна улична лампа усилва апокалиптичната атмосфера.

1391921

Всяко нещо, което последните обитатели не са отнесли със себе си, преминава в ръцете на природата, превърнала се в едноличен господар на това място извън времето.

1391930

Ръждива тенджера лежи захвърлена на земята - остатък от времената, когато работници все още са сновяли по асфалтовата пътека.

1391914

Пътеката ни отвежда до началото на зловещо хале - една от последните постройки на територията на обекта.

1391926

Халето е огромно, а вътрешността му напомня за останки от едно постапокалиптично бъдеще, видения от което получаваме в аванс.

1391908

Затворена метална врата ни отделя от тайните на второто хале, но ние намираме начин да се промъкнем вътре.

1391912

Реалността е пощадила това помещение и от това, което намираме в него, разбираме, че най-вероятно е изпълнявало ролята на кравеферма. Но за какво са се използвали малките четвъртити постройки?

1391928

Мистерията постепенно се избистря. Със съдействието на кмета на Перперек - господин Халил Бекир, разбираме, че индустриалният обект е създаден в края на 70-те години на миналия век и до 90-та година, когато е закупен от софийски бизнесмен, е функционирал като кравеферма, на територията на която е бил разположен и производствен цех за лагери, изнасял продукцията си за казанлъшките заводи.

1391909

Административната сграда. Архитектура от 70-те години и фасада, понесла върху себе си следите на времето - няма как да не направим съпоставка с апокалиптичния Припят.

1391911

Оттук работниците в кухнята са зареждали провизии, докарвани с камион.

1391925

Столовата. Някога тук са се хранели работници и служители.

1391917

Днес по-нататъшната съдба на кравефермата е неясна, така, както е неясна съдбата на стотици други подобни обекти на територията на страната... Може би постапокалиптичното бъдеще вече се е превърнало в настояще?

 

ИЗОСТАВЕНАТА БЪЛГАРИЯ:

КОМИНЪТ С ПЕТОЛЪЧКАТА

РЪЖДИВИ МАШИНИ

ДЕТСКАТА ГРАДИНА

КЪМПИНГЪТ

ДОМЪТ НА МИНЬОРА

ПРИЗРАЧНАТА БОЛНИЦА

ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯТ ЗАВОД

ПУСТОТО СЕЛО

ДОМ-ПАМЕТНИКЪТ "БУЗЛУДЖА"

УЧИЛИЩЕТО

ПАТЛЕЙНСКИЯТ МАНАСТИР

ТЮТЮНЕВАТА ФАБРИКА

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ