Ето защо пластмасата е вредна за здравето

14.09.2021, 13:00

Внимавай от какви бутилки пиеш вода!

   
 
Ето защо пластмасата е вредна за здравето

Сигурно редовно си купуваш вода в пластмасовата бутилка, когато си навън, вършейки всекидневните си задачи. Може и да не знаеш, но пластмасовия материал може да бъде много опасен за здравето ти. В зависимост от температурата или вида на течността, пластмасовият материал може да отдели вредни химикали, които директно да попаднат в храната или течността, която се помещава в съда.

Ето как  да предпазиш здравето си.

Ако използваш пластмасови бутилки или други опаковки от същия материал, имай предвид, че в долната им част е изписан номер от 1 до 7. Той показва вида на пластмасата, от която е изработена.

Бутилките с номер 1 (PET или PETE) са безопасни само за еднократна употреба. При излагане на кислород или на високи температури, включително слънчева топлина, този вид бутилка ще отдели токсични вещества, които попадат директно в течността.

Избягвай бутилките с етикет 3 или 7 (PVC и PC), тъй като те изпускат токсични химикали, способни да проникнат в храната и напитките ви, а продължителното излагане може дори да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Номер 6 (PS) или полистирен се използва за производството на играчки, вентилационни тръби, пепелници и редица други предмети от всекидневието му. Употребата на този номер пластмаса е вредна за здравето, но за съжаление кофичките за кисело мляко масово се изработват от полистирен.

1938421

Недей да съхраняваш мазни храни и напитки в пластмасови бутилки, защото това също стимулира отделянето на вредни вещества.

Бутилките от полиетилен (2 и 4) и полипропилен (5 и PP) са подходящи за многократна употреба. Те са относително безопасни, ако съхранявате само студена вода в тях и редовно ги дезинфекцирате.

Също така, имай предвид, че пиенето на вода от многократно използвана пластмасова бутилка се равнява на облизване на тоалетната чиния. Така, че по-добре недей да правиш експерименти със здравето си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ