Дяволските методи за лечение в миналото

Още няколко причини да се радваме, че имаме антибиотици

   
 
Дяволските методи за лечение в миналото

В миналото да те боли е означавало нещо близко до агонизираща смърт. Всички знаем, че основната практика тогава е била пускането на кръв, но това далеч не е всичко.

Свикнали сме да възприемаме лекарите като не особено приятни същества, които нямат големи скрупули към личността и тялото на човек. Но сравнение с кървавите докторите от миналото, съвремените лекари са нежни ангели в бели одежди.

Дупка в главата

1571092
Няма такава гадост. Ползвало се е за лечение на психични проблеми от шизофрения до депресия. Лоботомията става популярна през 40-те години на XX век. Операцията представлява отваряне на черепната кутия и прекъсване на връзката между фронталните лобове към останалата част на мозъка (!!!). Касапите смятали, че тъй като фронталните лобове са активни, когато мислим креативно или абстрактно, следва психичните заболявания да са причинени от дефектна връзка между тях и останалата част от мозъка. Десетки хиляди пациенти са подложени на операцията само в Северна Америка. През 50-те антипсихотичните лекарства идват на пазара (явно има полза от наркотиците) и заменят лоботомията... Последната операция е извършена през 1967 г.

Да си срежем вените

1571095

Кръвопускането започва от в Древността. Тази манипулация е сред най-старите медицински техники, които се практикуват сред древните народи като египтяни, гърци и месопотамци. В Гърция кръвопускането започвало да се практикува от пети век преди новата ера, когато е живял Хипократ. Лекарите тогава твърдо вярвали, че влошеното здраве е от излишък на кръв.

Практиката е използвана и в началото на XVIII век, когато са били прилагани пиявици, които да смучат кръвта от възпалени органи. В средата на XIX век проучванията показали, че практиката е неефективна. Все още обаче се водят дебати за ползата от манипулацията.

Закачалка за хора

1571096

Д-р Люис Албърт Сейър е имал по-различен подход към лечението на сколиоза. Карал пациентите си да увиснат с вдигнати ръце за метална закачалка, придържаща в напълно изправено положение главата им, за да установи промените по гръбначния им стълб, преди целият им торс да бъде гипсиран. Този метод е използван между 1850 и 1900 година. Сейър е основател на Bellevue Hospital Medical College и на Американската медицинска асоциация през 1880 година.

Радиационна водичка

1571097

Радиоактивните води стават особено популярни в началото на XX век, няколко години след като френският учен Анри Бекерел открива явлението радиоактивност. Тази снимка рекламира "лечебното" средство Radithor – тройнодестилирана вода, съдържаща радиеви изотопи. След него се умира!

Ултравиолетче за бебенца

1571091

Днес при установяване на рахит, а и като превантивна мярка, на бебетата се дава витамин Д. Преди по-малко от 100 години обаче тази болест е била лекувана чрез изкуствено ултравиолетово лъчение, което е прилагано както върху възрастни, така и върху бебета. Снимка е направена в приюта за сираци в Чикаго през 1925 година. Нещо общо с миньоните?!

Живак

1571090

Знаем колко отровен е живакът, но преди години той бил лекарското лечение за много болести, като започнеш от сифилис и туберкулоза, та стигнеш до запек. Известно е, че дори Ейбрахам Линкълн е пиел сини хапчета с живак срещу меланхолия. По едно време обаче ги е спрял и сигурно затова се е спасил. След като са анализирани от химици, резултатите показали, че дневната доза от сините хапчета на Линкълн съдържат над 120 пъти максималната допустима норма на живак.

Бам и тряс

Един съмнителен джентълмен от Лондон, всъщност лекар, бил изключително въодушевен от идеята да лекува рак с удар от мълния. В писмо до уважавано медицинско списание той предлага на колегите си да изследват терапевтичните ефекти на това природно явление. Основната причина за тази му идея е един негов пациент, който е излекуван от рак на устните, след като бива ударен от мълния. Все още няма научни доказателства, които да свидетелстват за лечебното въздействие на мълниите, но и никой не се е опитал да повтори.

Евтаназия по домовете

Терминът "медицинска консултация" се ражда в древен Вавилон. Гръцкият пътешественик Херодот пише, че масова практика е било след прегледа пациентът да се изкара на площада. Всички минаващи покрай него, давали съвети как да се лекува. Най-често пациентът умирал. Съветите варирали от превръзки с мед... до превръзки с животинска тор.

А ето какво гласи и клетвата на лекарите...

Хипократовата клетва

1571094

 Днешните лекари се кълнат в нея, но не я употребяват напълно. В самата клетва  има неща като:

 Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като  се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия  към жените и мъжете, били те свободни или роби.

 На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам  да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои  братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без  никакви задължения в бъдеще.

 Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да  преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и  не престъпя нищо от  нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

И още доста неактуални за времето ни кълнежи.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ