Джими Хендрикс е безсмъртен

25.11.2011, 17:56

   
 
Джими Хендрикс е безсмъртен

След като списание Rolling Stone обяви класацията си за "100-те най-велики китаристи на всички времена" и много медии я цитираха, аз също не можах да се въздържа.

Вече за никого не е новина, че Джими Хендрикс е най-великият и безспорно е оглавил класацията. В челната десетка попадат още Ерик Клептън, Джими Пейдж, Кийт Ричардс, Джеф Бек, Би Би Кинг, Чък Бери, Еди Ван Хален, Дуейн Олман и Пийт Таунсенд. Никой от тях няма нужда от специално представяне, защото тези мъже, както и другите 90, включени в класацията, както и още много добри китаристи, които все пак не са намерили място в нея, са дали на историята на музиката може би повече, отколкото тя самата може да понесе. Но ние съвсем не сме хората, които могат да съдят и да казват кой в каква класация, енциклопедия или филм да бъде включен. Ние можем само да им се поклоним.

Именно затова малко ме дразнят реакциите на някои хора, които определят всичко това като PR акция. Нищо не е невъзможно, PR-ът е силно средство, мощно оръжие и т.н., но не може да оправдаваме или обиждаме всичко с това толкова популярно "буквосъчетание".

Какъв PR му е нужен на Джими Хендрикс?! Не мога да разбера. Първо човекът е мъртъв от 41 години. Не съм си загубила ума и зная, че има наследници и че те сигурно имат интерес да печелят от неговата популярност. Но това е много по-вероятно в случая с Майкъл Джексън (който също е велик, не ме разбирайте погрешно). И всички се радваме като излизат албуми с неиздавани досега песни на Краля на попа, и никой не казва, че е PR обявяването му за "Най-печелившата мъртва звезда" през последните две години.

Колкото до Джими Хендрикс...Чували ли сте го как свири?! Затова е безсмъртен. Защото всеки, не само с добър слух и музикален усет, а с някакво подобие на душа в себе си, трябва да признае умението му. Аз лично слушам музика с космите на ръцете си. Може да ви се струва странно. Първо, че имам косми по ръцете в тази така обезкосмена действителност и после, че това може да е някакъв критерий. Но това, което имам предвид е, че музиката минава през тялото ти, за да стигне до сетивата и до душата ти, а накрая резултатът от преживяното се изразява в настръхване. Хубаво настръхване. Това е чувството, което ме удря, когато слушам Джими Хендрикс и други китаристи, и друг стил музика.

Обичам музиката, обичам и PR-а, но не обичам да ми казват, че двете са едно и също нещо.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 31.01.2013 | 17:56
3 няма го видеото :(
от Не е посочен | 26.11.2011 | 09:40
2 А какво ще кажем за Брайън Мей?! Иначе "Jimmy is the first"
от Не е посочен | 26.11.2011 | 07:18
1 За по-любопитните препоръчвам поредицата на BBC: 7 Ages of Rock, Episode 1. ;)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ