В Япония не са хора! Вижте най-странните им субкултурни общества

14.12.2015, 19:30

Малко им завиждаме на непукизма

   
 
В Япония не са хора! Вижте най-странните им субкултурни общества

Всички знаят, че Япония е доста странно място, но само онези, които са живели там, могат да усетят реално за какви идиотщини става дума. В тази държава социалните норми са съвсем различни нормите в Европа и затова чужденците се шокират всеки път, щом се окажат в страната на изгряващото слънце.

Днес сме решили да ви запознаем с някои от най-изчанчените субкултурни общества в Япония, защото са страшно интересни, а някои са си само... страшни. Започваме.

1. Гангуро

1611701

Много японци виждат за първи път човек с по-тъмен цвят на кожата чак по време на Втората световна война и като цяло изображенията на хора, които не са японци и са тъмнокожи, са една идея притеснителни. Е, през 90-те години се появява движението "Гангуро", което в буквален превод означава "черно лице". Момичетата, които избират да са "гангуро", събират много, много тен и си слагат тонове грим, гарнирайки го с шарена коса. Добре, че тази мода вече е отшумяла.

2. Широнури

1611703

Това е пълната противоположност на първия случай. При "Широнури" хората си избелват лицата максимално. Буквалният превод е "боядисан в бяло". Момичетата, избиращи този външен вид, използват много бял грим, като по този начин наподобяват традиционните японски духове от местния фоклор.

3. Сукебан

1611702

Всички са чували за Якудза. Но знаехте ли, че в Япония съществува движението "Сукебан", в което се сформират женски банди. Те искат да докажат, че не са по-слаби от мъжете. Първите индикации за "Сукебан" са още през 60-те години, а най-известната банда от този тип е Kanto Women Delinquent Alliance с над 20 000 членки.

4. Кигурумин

1611698

Модата в Япония живее паралелен живот. Ето например движението "Кигурумин", чиито членове се обличат в костюми на анимационни герои, спортни талисмани или дракони.

5. Реки-Йо

1611696

Това са "историческите момичета", които са обсебени от историята на страната си и прекарват времето си в обиколки на древни замъци, бой със самурайски мечове и четене на исторически книги. Някои от тях дори започват да говорят на диалекти, които отдавна са изчезнали.

6. Рокабили

1611695

Всяка седмица в парка Йойоги в Токио се събират фенове на американския рок от 50-те години. Те се обличат с черни кожени якета и тесни тениски и си заформят огромни перчеми, фиксирани с лак за коса. В средата на XX в. в Япония се случва културна промяна, защото японците изведнъж получават достъп до западния начин на живот. Елвис Пресли прави изключително силно впечатление, което им "държи влага" и до днес.

7. Зентай

1611697

Искрено се плашим, честно. "Зентай" практически означава "костюм за цялото тяло", а членовете на това особено странно движение ходят "облечени" така, защото се чувстват защитени от постоянното хорско осъждане, на което са подложени заради външния си вид.

8. Декотора

1611700

Това е културата на камионите, но не си представяйте мърляви американци по потници с лекета от кетчуп по тях. Не, тук говорим за "Декотора" - луди японци, чиято най-важна цел в живота е да си ъпгрейдват камионите. Манията е "задействана" след излизането на филма "Truck Guys", който има ВНИМАНИЕ девет продължения!

9. Чолос

1611699

През 90-те години няколко японски ентусиасти се свързват с американци, живеещи в източен Лос Анджелис и наричащи себе си "чолос". Затова сега в Япония има движение, което прави това - имитира тези "чолоси" като разпространява любимата им музика и мода.

10. Хикикомори

1611694

Завършваме списъка с една субкултура, чиито представители няма да видите по улиците. Смята се, че членовете на "Хикикомори" са около един милион. Всички те са млади японци, решили да се откъснат от обществото и да прекарват времето си в играене на видео игри и гледане на аниме. Смята се, че това поведение е следствие от обществения натиск всички млади японци да са успешни. Когато не оправдаят очакванията, младежите се затварят за няколко години.

Извод: Егати странната държава!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ