В САЩ бе унищожено първото гнездо на стършели-убийци

27.10.2020, 09:00

Ужас!

   
 
В САЩ бе унищожено първото гнездо на стършели-убийци

В края на 2019 г. в САЩ бяха открити най-опасните стършели в света. Те са пагубни за пчелите, от които се нуждаем за опрашване и дори могат да убият човек. Откъде са дошли и как са унищожени?

Това са най-големите стършели в света - с дължина около 5 сантиметра, докато обикновената пчела е само 1,5 сантиметра. Те имат гигантско жило, което дори може да пробие защитен костюм. Отровата на тези адски насекоми е фатална с няколко дузини ухапвания. В Япония 30-50 души умират от нея всяка година. Те са истински злодеи, защото унищожават и без това изчезващите медоносни пчели като се качват в кошера, откъсват им главите и ги изяждат.

2020 г. донесе от Азия в Америка не само короната, но и стършелите-убийци. Преди това те не се бяха срещали там. Вероятно царицата е преплувала океана на кораб-контейнер. Друга версия е, че те са били докарани в щатите специално, за да се направи алкохол от тяхната отрова, подобно на популярна японска напитка.

2255119

Във Вашингтон преследваха гнездото в продължение на няколко месеца като учените уловиха стършелите със специални капани. Кошер с размер на баскетболна топка е намерен в ствол на дърво близо до града, където са били забелязани за първи път. Ентомолози, облечени в дебели костюми унищожиха гнездото и събраха стършелите в специални колби.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ