Верен ли е митът за пияните руснаци и от къде идва?

15.10.2020, 09:45

Нека разберем!

   
 
Верен ли е митът за пияните руснаци и от къде идва?

За руснаците се носят какви ли не митове. Но този за пияниците, които едва ли не закусват, обядват и вечерят с водка си остава класика за майка Русия. Нека разберем от къде идва това разбиране!

Русия всъщност не е сред най-пиещите държави. През 2018 г. тя е класирана на 16 място, през 2019 г. - на седмо място. Литва, Франция, Люксембург, Германия и други са постоянно в топ пет на най-пиещите страни. Трябва, разбира се, да се отбележи, че тези страни имат култура на пиене - има много хора, които пият чаша вино или бира на обяд, но много рядко се прекалява.

Алкохолизмът намалява през 90-те години, реклами на алкохол почти не се пускат по телевизията и по билбордовете. Той бе окончателно забранен едва до 2012 г. От 2003 до 2016 г. обемът на консумиран алкохол намалява с 43%.

Но все пак не можем да не отбележим, че в голяма степен, пиянството се практикува предимно по селата. Но това се е случвало само по празници. Историците посочват, че никой не е пиел самостоятелно, а само по поводи т.е. хората пиели заедно и едновременно. Освен това до периода на Средновековието в Русия изобщо не е еимло силни напитки, затова хората са пиели предимно медовина.

Но тогава защо всички свързваме Русия с много пиене?

Обикновените граждани пият по-рядко, но тези, които разполагат с повече възможности, определено злоупотребяват с пиячката. Това се случва и при безделниците и безработните. Посланиците, които посещават Русия се радват на богати пирове с много алкохол и разнообразния ястия. Това ги кара да си изградят погрешна представа, че руснаците са много на ти с пиенето и са постоянно с чашката в ръка. Следователно това и разказват щом се приберат в родните си държави.

По време на ПСВ наложили забрана над алкохола и тогава селяните започват да продават нелегално алкохолно питие, което започва да върви повече от хляба. Смята се, че са започнали да пият масово с появата на колективни ферми, тъй като мъжете са чувствали, че благосъстоянието на семейството не зависи от тях, а именно от тези събирания.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ