Елвис Пресли

Източник: Guliver/Getty Images
роден на 08 ян. 1935 в Тюпълоу,
музикант, актьор
1956 Прави първия си запис за компанията RCA
1956 Прави първата си роля в киното във филма "Love Me Tender"
1968 Жени се за Присила Пресли
1977 Умира в имението си в Грейсленд

Биография:

Елвис Арън Пресли е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпълоу, Мисисипи в семейството на Върнън и Гладис Пресли. Майката е била бременна с близнаци, но едното момче Джеси Гарън умира шест часа след раждането. Така Елвис остава единственото дете в семейството и поради тази семейна драма през следващите години се радва на изключителната любов на майка си. Елвис е на 12 г., когато майка му му купува първата китара. През септември 1948 г., когато Елвис е на 13 години, той и неговото семейство се преместват в Мемфис, Тенеси. След като завършва "Humes High School" в Мемфис, Елвис работи като разпоредител в кино и като шофьор на камион за компания "Crown Electric".

През 1967 г. се жени за Присила Анн Вагнер след около десет години съвместен живот с нея, а на 1 февруари 1968 г. се ражда дъщеря им Лиса Мари Пресли. През 1970 г. Елвис и Присила се развеждат.

Професионална кариера:

Започва да пее в местен бар - "The Hillbilly Cat", после подписва договор с местна звукозаписна компания. През 1955 г. Елвис постига големи успехи. Неговата последна малка плоча за "Сън Рекърдс" се изкачва до първо място в националната класация на Billboard за кънтри-енд-уестърн. Концертните му изяви привличат все повече публика. Той съумява да припечели достатъчно, за да уреди за родителите си по-добър живот. Освен това привлича вниманието на големите звукозаписни фирми и на по-значими мениджъри. Един от тях е "полковник" Том Паркър, който успява да стане негов личен мениджър в средата на годината. През ноември 1955 г. Сам Филипс продава издателските и звукозаписните права на Елвис на голямата фирма "RCA-Victor" за колосалната сума от 40 000 долара. Макар и закостеняла, "RCA" успява да оцени потенциала на Елвис благодарение на Стив Шоулс, който става продуцент на повечето записи на Елвис.

През януари 1956 г. Елвис прави своя първи запис за "RCA". Записва пет песни, между които "Heartbreak Hotel". Не само звукът, но и гласът на Елвис са различни. Сега той пее истински рокендрол — разтърсващ, едновременно нежен и агресивен, такъв, който се запомня.

На 2 юли 1956 г. Елвис записва две от най-известните си песни - "Don't Be Cruel" и "Hound Dog". Втората се превръща в символ на рокендрола и въпреки че оригиналът не е негов, днес всички свързват тази песен именно с него.

Работи много върху това да утвърди ранния рокендрол, като популяризира блуса сред тийнеджърите.

Момичетата буквално изпадат в истерия по време на неговите изпълнения заради характерното му сексуално завъртане на таза, онова, което му носи прозвището "Elvis the Pelvis" (pelvis означава таз). На ТВ камерите е забранено да го снимат под кръста заради това движение. По-късно започват да го наричат Кралят на рокендрола или само Кралят.

През 1956 г. Елвис прави и първата си роля в киното във филма "Love Me Tender". Снима се в още 32 филма. Критиката порицава остро тези роли, но филмите на практика се оказват печеливши с обща печалба от 150 милиона долара. През 1958 г. Елвис е командирован в армията и изпратен в Германия. Там среща и се влюбва в 14-годишната Присила Анн Вагнер (по-късно позната като Присила Пресли). Военната му служба и "Британската инвазия" през 1960 г. намаляват броя на концертите на Елвис. През 1960 г. Елвис се премества в Холивуд, където участва в над 20 филма заедно с някои от най-известните актьори в Холивуд.

Елвис се завръща на музикалната сцена през 1970 г. с концерт в Лас Вегас. Прави турне в САЩ като изнася над 500 концерта на живо. По това време Елвис се развежда. Стресът от този факт, както и напрежението от непрекъснатите пътувания, повишаващото му се тегло, както и употребата на стимуланти и анти депресанти си казват думата.

Елвис Пресли умира на 16 август 1977 г. в имението си в Грейсленд, близо до Мемфис на 42 години.

След неговата смърт домът му в Грейсленд се превръща в свято място за милиони негови почитатели от целия свят.

Още за Елвис:

До смъртта си е продал повече от 600 милиона сингли и албума.

Елвис Пресли има продадени над 1 300 000 000 албума по целия свят, повече от всеки друг изпълнител или група, включително The Beatles.

През 1960 г. получава черен колан по карате.

Цветът на косата му до тийнейджърските му години е бил рус. Когато се подстригва при постъпването си в армията (на 22 години), косата му е вече тъмна.

Имал е домашен любимец – шимпанзе, наречено Scatter.

При аутопсията в кръвта му са открити десет различни лекарствени вещества.

Дискография:

1956 - "Elvis"
1957 - "Loving you"
1958 - "King Creole"
1959 - "For LP fans only"
1959 - "A Date With Elvis"
1960 - "His Hand In Mine"
1960 - "Elvis Is Back"
1960 - "G.I. Blues"
1961 - "Something For Everybody"
1961 - "Blue Hawaii"
1962 - "Pot Luck With Elvis"
1963 - "Girls! Girls! Girls!"
1963 - "Fun In Acapulco"
1963 - "It Happened At The World's Fair"
1964 - "Roustabout"
1964 - "Kissin Cousins"
1965 - "Harum Scarum"
1965 - "Elvis for Everyone"
1965 - "Girl Happy"
1966 - "Paradise, Hawaiian Style"
1966 - "Spinout"
1966 - "Frankie & Johnny"
1967 - "Clambake"
1967 - "Double Trouble"
1967 - "How Great Thou Art"
1968 - "Speedway"
1969 - "From Elvis In Memphis"
1969 - "From Memphis To Vegas / From Vegas To Memphis"
1969 - "Back In Memphis"
1970 - "Almost In love"
1971 - "You Will Never Walk Alone"
1971 - "Love Letters From Elvis"
1971 - "Elvis Country (I'Am 10000 Years Old)"
1972 - "Elvis Now"
1972 - "He Touched Me"
1973 - "Raised On Rock/For Ol' Times' Sake"
1973 - "Elvis"
1974 - "U.S. Mail"
1974 - "Good Time"
1975 - "Promised Land"
1976 - "From Elvis Presley
Boulevard. Memphis, Tennessee"
1977 - "Tickle Me"
1977 - "Welcome To My World"
1977 - "Moody blue"
1978 - "Mahalo From Elvis"

Филмография:

1956 Love Me Tender

1957

Loving You

Jailhouse Rock

1958

King Creole

1960

G.I. Blues

Flaming Star

1961

Wild in the Country

Blue Hawaii

1962

Follow That Dream T

Kid Galahad

Girls! Girls! Girls!

1963

It Happened at the World's Fair

Fun in Acapulco

1964

Kissin' Cousins

Viva Las Vegas

Roustabout

1965

Girl Happy

Tickle Me

Harum Scarum

1966

Frankie and Johnny

Paradise, Hawaiian Style

Spinout

1967

Easy Come, Easy Go

Double Trouble

Clambake

1968

Stay Away, Joe

Speedway

Live a Little, Love a Little

1969

Charro!

The Trouble with Girls

Change of Habit

1970 Elvis: That's the Way It Is

1972 Elvis On Tour

Награди:

Grammy Awards: 1967 (How Great Thou Art - Single), 1972 (He Touched Me - Album), 1974 (How Great Thou Art - Track)
Rock-Roll Hall of Fame:1986
American Music Awards: 1987

   
 
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.



Можете да отидете на Начална страница