Страните, в които хората се наливат най-много с вино

11.07.2018, 12:00

Всички са в Европа

   
 
Страните, в които хората се наливат най-много с вино

Не е изненадващо допускане, че консумацията на вино варира спрямо различните страни, но някои държави със сигурност са по-ентусиазирани относно "напитката на истината" (vino veritas), отколкото други. Може би по-изненадващо ще бъде да разберете кои са те.

Институтът за виното проследява тези данни от години и се оказва, че страната, оглавяваща списъка е Ватикана. Ватикана е населена с 800 души, но успява да изгълта над 54 литра вино годишно. Това означава, че на всеки човек средно му се полагат по около 70 бутилки да си цока годишно. 

2075736

Следващата страна, в която хората си падат по винцето особено много, е Андора. Андора е малка и популярна ски дестинация на границата на Франция и Испания. Популацията й е около 77 000 души, а според статистиките хората обичат да удрят по някое друго винце доста често: годишният брой е 57 литра на човек или около 76 бутилки средно на човек.

2075734

Разбира се, следващите страни, в които виното е на почит, са Франция, Италия и Швейцария, което прави пиенето на вино "много европейска" черта. 

2075732

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ