Одата на добрата джапанка

18.08.2011, 14:17

   
 
Одата на добрата джапанка

За пореден път американците ме накараха да ококоря очи и да пропусна момента, в който долната ми челюст провисва от учудване.

Няма нищо лошо в това да защитаваш каузи с глобална значимост. И в България се опитваме да го правим. Е, вярно е, че за момента работим главно на регионално ниво, но важното е, че опитът да се проявим като филантропи е реален.

Няма нищо лошо и в това да насърчаваш изкуството в страната си. И в България го правим, понякога. Имаме толкова талантливи художници. Е, вярно е, че за момента малцина са тези, които успяват да се препитават с изкуството си, но важното е, че се опитваме да оценяваме и разбираме труда им.

Няма нищо лошо в това да съчетаеш благотворителност с изкуство, но за съжаление това не се случва в България. Затова поредната щатска инициатива ме удари като чук по главата.

Представяте ли си, една обувна компания, която произвежда джапанки и гривни от екологични материали, ще спасява тропическите гори в Пуерто Рико с помощта на изкуството?

Аз специално си представях какво ли не, когато разбрах за инициативата им, но не предполагах, че ще наемат калифорнийския художник Дейвид Палмър и ще му възложат задачата да рисува върху чифт мъжки джапанки. Произведението, което препраща към творчеството на Розенкуист и Лихтенщайн (все художници на консуматорското общество), струва 18 000 долара и заслужено си спечели славата на най-скъпите джапанки в света. Толкова скъпи, че дори няма да посмеете да ги обуете. По-скоро ще предпочетете да украсите някоя стена или някое интересно кътче от интериорното пространство на дома ви, за да запазите добре доказателството за алтруистичната ви природа.

В началото, когато прочетох за предложението на Chipkos (въпросната компания), нещо в мен започна да се бунтува и да крещи: "18 000 долара, тези хора луди ли са?", но идеята, която се крие зад цената усмири вълната от емоции, която ме заля. Всеки продаден чифт от "Най-скъпите джапанки в света" се равнява на 10 000 кв.м спасена тропическа гора в Пуерто Рико. Компанията не само ще се погрижи за земята, но и ще опазва видовете и естествените ресурси на тропика.

Помислила е и за щедрия купувач с добро сърце, който ще получи две нощувки в луксозния и екологичен хотел "Montage” в Бевърли Хилс за сметка на "Chipkos” и среща с автора на "творбата". А джапанките си ще получи в специална опаковка (екологично изработена, разбира се) с две ръчно изработени емблеми "Chipkos” от 18-каратово злато, изработени от "Readers Fine Jewelers” в Санта Моника.

Ето такива неща се случват в САЩ, които поддържат икономиката им и в същото време постигат добри резултати в световен мащаб. А ние в България кога ще ги стигнем и дали изобщо искаме да ги стигаме е отделен въпрос. Отворена врата, през която всеки може да влезе да каже каквото има да казва и евентуално да си излезе. Защото, ако словото ни беше заменено от действия можеше и да знаем отговора на горния въпрос. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ