Костюм по Гринуич

19.09.2011, 11:46

   
 
Костюм по Гринуич

Костюмът е международен символ на професионалната класа, но винаги можете да разпознаете кой от къде идва само по начина, по който е облякъл костюма си. Костюмът и аксесоарите, които вървят с него, се носят малко различно във всяка страна по света, която няма нищо общо с Лондон, откъдето започва всичко. Не откъм лошата, нито откъм добрата страна на различното, а просто различно.

Винаги сме знаели, че всяка модерна страна има своя отличителен "етикет" на обличане, но сега с помощта на Уил Болк от Forbes и няколко компетентни коментара от Меката на стила в Лондон успяхме да си обясним всичко.

Ако Лондон е домът на костюма, Савил Роу е домът на шивача, а мъжете, които идват до прословутата улица за костюмите си, се различават значително. Според Саймън Къдни, директор на едно от най-старите ателиета на улицата - Henry Poole & Co., клиентите от Америка, Англия и континентална Европа и Азия, които идват във фирмата, се обличат различно, макар че ги облича един и същ шивач.

"Британците са най-смели, обличайки костюм от солидно текстуриран плат, а нюйоркчанинът се чувства по-удобно в костюм с по-дискретни структура и десен на плата," казва Сидни пред списание Forbes. "И лондончанинът ще допълни костюма и черните си Оксфордки с дръзка риза и плетена вратовръзка, докато от своя страна американецът е по-склонен да облече риза в неопределен цвят и десен и вратовръзка с класически цветни мотиви. От друга страна американците са по-малко официални. Карето "принцът на Уелс" нюйоркчани комбинират с кафяви обувки, докато в Англия това се използва като комбинация в провинцията."

Само между другото Джордж Глазгоу, майсторът на обувките "George Cleverly”, вмъква във виртуалния разговор на Forbes с познавачите на стила, че доминиращият цвят на мъжките обувки по улиците на САЩ е кафявият.

И докато Америка става кафява, Италия не е спирала да ражда мъже, които носят кафяви обувки и провинциални дрехи в града. Милано, Рим, Флоренция и Неапол се радват на добрите си ателиета и големият брой майстори на шева и кройката, но изкарват на улицата фланелни платове и туид, които италианците носят с усет. Ако в Англия стилът е въпрос на това да си облечен подходящо, то в Италия всичко опира до това да изглеждаш добре. Сложете си плетена вратовръзка и сив фланелен костюм и моментално ще придобиете представа как бихте изглеждали, ако бяхте италианец.

Французите стъпват още една крачка по-напред с le look Anglais, което често означава да изглеждаш елегантно и неглиже с английски блейзер, цветен пуловер от овча вълна и бежови обувки с каишка, вместо с костюм и обувки Оксфорд.

От друга страна мъжете в по-голямата част на Азия са по-консервативни от европейците и американците. Според Глазгоу, бизнес клиентите в Корея и Япония купуват главно черни кожени обувки Оксфорд и ги комбинират с черен или тъмно син костюм, бяла риза и тъмни вратовръзки.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ