Как да удължим живота на бръснарските ножчета

13.01.2016, 13:00

Въпреки нежеланието на производителите им

   
 
Как да удължим живота на бръснарските ножчета

Повечето вещи, с които си служим ежедневно, вече нарочно се произвеждат така, че след прекалено кратко време да се наложи не да смените някоя част или да ги поправите, а директно да си купите нови. Доказателство са новите смартфони, чиито "подобрени" версии излизат през няколко месеца, а когато нещо им се повреди, сумата за поправка е близка до тази за нов апарат.

Изключение не правят и принадлежностите за бръснене. Колкото и да е разпространена, лъмбър модата не успя да убие доброто старо бръснене и много мъже продължават да разчитата на гладкото лице. Именно те знаят колко е досадно да ти се изхабят ножчетата, да ти ръждяса самобръсначката и да трябва да си взимаш нова.

Няма как подобен предмет да е вечен, но има начин да удължите живота на ножчетата максимално. Ние ще ви кажем как:

Не дръжте самобръсначката си на влажно място

Почти всеки държи самобръсначката си подръка, което ще рече на мивката или в душ-кабината. А не бива. Влажността предизвиква ръжда, а ръждата е смърт за ножчетата. Затова след употреба избърсвайте самобръсначката и я оставяйте на сухо и, ако е възможно, хладно място.

Смазка за ножчета

Използвайте олио за тяло, бебешко олио, зехтин или каквото имате подръка, за да смазвате ножчетата. Изсипете върху памук и минете върху остриетата хоризонтално. Така ще пречите на образуването на ръжда.

Мийте самобръсначката

Всеки път след бръснене трябва да измивате ножчетата. Да, звучи елементарно, но често от бързане или от разсеяност не го правим и така сами сме виновни за похабяването на остриетата.

Ексфолиране

Не звучи много мъжкарско, но е факт, че ако ексфолирате кожата си преди бръснене, премахвате мъртвите кожни клетки, които иначе се събират по ножчетата. Друг вариант е преди процедурата да наплискате лицето си с топла вода, за отворите порите и да омекотите кожата.

Подкъсете космите

Ако сте пуснали много брада, но вече искате да се обръснете, не тръгвайте директно със самобръсначката. Скъсете максимално лицевото си окосмение, за да не задръствате ножчетата с дълги косми.

При пътуване

Когато опаковате багажа, сложете самобръсначката в някаква кутийка. Ако не разполагате с такава, поне увийте бръсначката в някаква кърпа.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ