8 смъртоносни модни тенденции от миналото

А ние си мислихме, че солариумът е всемирното зло

   
 
8 смъртоносни модни тенденции от миналото

21 век е неподправен и порочен панаир на суетата. Но колкото и да си мислите, че е зле, в миналото хората наистина са били далеч по-креативни в сляпото преклонение пред модата. Аристократите са били до такава степен вманиачени, че често са плащали със здравето си, а нерядко и с живота си. Ето за какво говорим.

1. Аристократично блед

В миналото липсата на загар се е смятало за особено достойнство. Това показвало, че човекът няма абсолютно никаква потребност да се труди, защото е въшлив с пари. Разбира се, и това се е извратило. Аристократите искали да бъдат все по-бели и по-бели. За целта използвали всичко от олово, оцет и урина до пиявици, които изсмуквали кръвта от лицето.

1597017

2. Корсет

Представлява широк пояс с вшити пластини, притискащи талията и бюста, придавайки по този начин фина и горда осанка на дамите. Обикновено от едната страна се поставят връзки за пристягане. Жените натягали все повече и повече корсетите, за да придобият исканата от тях форма. С годините органите им се размествали, получавали белодробни проблеми, а често и увреждания по гръбнака.

1597019

3. Лъскави ботушки

През 19 век химията не била най-силната наука. За да почистват и полират обувките си, богатите хора използвали нитробензол. Вещество толкова токсично, че е в състояние да проникне през кожата на обувките. Само от парите на този химикал може да се достигне до – кома, парализа и смърт.

1597013

4. Рентгенов епилатор

До изобретяването на рентгена жените премахвали нежеланите косми (то защото има желани, нали?!) с помощта на електролиза - метод, който е скъп, болезнен и малко ефективен.

Ето защо всички били много щастливи, когато измислили рентгеновите апарати за премахване на косми. Благодарение на тях се появил и бум на рака на кожата. Вярно, не веднага, а след 15 години, когато станало ясно, че това е много опасно.

1597014

5. Обувки на платформа

Обувките, които са носили дамите през 17 век, идват от модното течение на Изтока. Такива обувки били носени предимно от жените в Турция и Япония. Правели са ги от дърво и кожа, а височината е могла да достигне 75 см. Основният проблем бил, че жените често си чупели я глезен, я краче, я и двете.

1597016

6. Дрешки от арсен

Зеленият оцветител за основата на който се е използвал арсен е станал много популярен в Англия по времето на кралица Виктория. Всеки уважаващ себе си аристократ е трябвало да има зелена дрешка. Не е нужно да ви казваме, че тази дреха бавно е убивала собственика си.

1597018

7. Токсични чорапи

През втората половина на 19 век в Англия се разпространила модата на цветните чорапи. Проблемът бил в червените чорапи. Оцветителят бил токсичен и при контакт с потта се получавала химична реакция. Не умирали, ама и с крака не оставали.

1597020

8. Лоши зъби

Лошите зъби в миналото са били привилегия на аристократите. Причината е проста - само те могли да си позволят захар. Не след дълго това станало мода и средната класа, а понякога дори крайно бедните, разваляли зъбите си нарочно.

1597015

Източник: https://www.maximonline.ru/

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ