8 качества на възпитания човек според А. П. Чехов

27.10.2014, 19:18

Или как класикът си представя културните хора

   
 
8 качества на възпитания човек според А. П. Чехов

Антон Павлович Чехов е не само бележит световноизвестен писател и вещ медик, но също така е и ценител на изтънченото. Ето защо той си нахвърля различни бележки, които показват какви качества, според него, трябва да притежава възпитаният човек.

1. Да уважава човешката личност и да бъде мек, учтив и отстъпчив. В отношенията с партньора или партньорката си да не прави от мухата слон за дребни разминавания. Да прощава и шума, и ненапалената печка, и загорялата гозба, и гостуването на непознати хора у дома.

2. Да е състрадателен не само към просяците и бездомните животни, но и да усеща тези тегоби на другия, които не се долавят с окото.

3. Да уважава чуждата собственост и също да връща заемите си навреме.

4. Да бъде чистосърдечен и да бяга от лъжата като дявол от тамян. Възпитаният човек не лъже дори за дреболии - лъжата е оскърбителна за слушателя и в неговите очи опорочава изричащия я. Културният човек не се превзема и на улицата се държи така, както вкъщи. Не бърбори излишно и не изпада в ненужни откровения, за които не е питан. Знае кога да замълчи от уважение към чуждите уши.

5.  Не унижава себе си с цел да събуди съчувствие и желание за помощ у другия. Не свири по струните на чуждата душа, за да получи снизходителна въздишка и да бъде нахранен.

6. Не е суетен. Възпитаният човек не се вълнува от такива фалшиви брилянти като познанствата с популярни личности или известността, придобита от честите посещения на различни салони.

7. Ако е талантлив, уважава таланта си. Заради него жертва жените, виното и суетата.

8. Възпитава в себе си естетика. Културният човек не може да си позволи да заспива с дрехите, да търпи пукнатини по стените на дома си, да държи застоял въздух у тях. Старае се да укротява и облагородява сексуалния си инстинкт.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ