Чудили ли сте се защо олимпийците хапят медалите си?

29.08.2016, 11:15

Ето каква е причината

   
 
Чудили ли сте се защо олимпийците хапят медалите си?

Щастливи медалисти от Олимпиадата, захапали своите медали. Виждали сте подобна снимка десетки пъти. Но причината не е за да проверят дали някой не им е дал шоколадови медальони в лъскаво фолио. Тези снимки се правят просто защото фотографите настояват за това.

"Това е нещо като мания сред фотографите. - казва олимпийският историк Дейвид Валечински. - Предполагам че ги смятат за много велики кадри, които ще се продадат скъпо. Едва ли е нещо, което атлетите биха направили сами."

1770013

Разбира се, хапането на злато е стара традиция, която се използва за удостоверяване на автентичността му, тъй като то е по-мек метал и захапка може да остави отпечатъци от зъби по него. Но в съвременните златни медали няма много злато. Количеството варира при всяка Олимпиада, като на тази в Рио то е било 1.34%.

Златните медали съдържат предимно сребро, което обяснява твърдостта им. На зимната Олимпиада през 2010-та германският състезател на спортни шейни Дейвид Мьолер си счупи съб, захапвайки сребърния си медал. Вероятно при следващи успехи ще предпочете просто да го целуне.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ