Чувството да отбележиш гол на бившия си клуб 9

23.09.2014, 17:53

Франк Лампард отново ни напомни за онези специални моменти във футбола...

   
 
Чувството да отбележиш гол на бившия си клуб

През този уикенд станахме свидетели на специален момент в английската Висша лига, след като вече играещият за Манчестър Сити Франк Лампард отбеляза гол във вратата на... Челси.

Допреди няколко месеца дори самата идея за нещо такова звучеше като фантастика, но събитията бързо се развиха в скоростно темпо - първо Лампард подписа с "гражданите", като част от сделката си с американския Ню Йорк Сити, а седмици по-късно отбеляза и изравнителния гол за 1:1 с Челси на "Етихад Стейдиъм".

Голът на Лампард спаси Манчестър Сити от изоставане от цели 8 точки зад отбора на Жозе Моуриньо, като бившият английски национал очаквано отказа да изрази по какъвто и да е начин радостта си след попадението в мрежата на Тибо Куртоа.

И докато голът на Лампард все още отеква като гръм от ясно небе на Острова, припомняме ви и други случаи, когато известни футболисти са бележили във вратите на свои бивши клубове.

Голът с пета на Денис Лоу срещу Манчестър Юнайтед

Между 1962 и 1973 г. Денис Лоу се утвърди като една от легендите на Манчестър Юнайтед, но в последния мач от сезон 1973/74 заветът на шотландеца бе сериозно накърнен от попадението с пета, което той отбеляза на "Олд Трафорд" с екипа на градския съперник Манчестър Сити.

Именно с този гол "гражданите" спечелиха дербито с 1:0, а по това време Денис Лоу видимо не изрази радостта си, мислейки, че Манчестър Юнайтед изпада във втора дивизия именно заради неговото попадение. В последствие обаче се оказа, че "дяволите" са щели да изпаднат така или иначе.

Марио Гьотце срещу Борусия Дортмунд

В края на сезон 2012/13 от Борусия Дортмунд официално обявиха, че една от звездите на тима Марио Гьотце ще премине в големия съперник Байерн след края на кампанията. Това светкавично настрои всички фенове на "жълто-черните" срещу доскорошния им любимец, а определения като "Юда" бяха най-малкото, с което Гьотце се размина.

По ирония на съдбата Марио Гьотце отбеляза гол още в първото си завръщане на "Сигнал Идуна Парк" с екипа на Байерн, вкарвайки едно от попаденията за победата на баварците с 3:0. Въпреки всичките обиди, които трябваше да понесе, Гьотце не изрази радостта си от гола.

Кристиано Роналдо срещу Манчестър Юнайтед

През пролетта на 2013 година Реал Мадрид елиминира Манчестър Юнайтед от Шампионската лига, а бившият "червен дявол" Кристиано Роналдо вкара и в двата мача от 1/8-финалите на турнира.

Далеч по-специален бе моментът в реванша, когато португалецът се разписа за победата с 2:1 на "Олд Трафорд", която класира "кралския клуб" напред. Кристиано отбеляза решаващия втори гол във вратата на Давид де Хеа, като също показа класа и отказа да празнува.

Емануел Адебайор срещу Арсенал

Един от най-скандалните подобни случаи, когато говорим за изразяването на радост от попадението. За разлика от Марио Гьотце, Емануел Адебайор явно не успя да понесе всички обиди, които феновете на Арсенал отправиха към него след трансфера му в Манчестър Сити.

При победата на Сити с 4:2 над "топчиите" на "Етихад", Адебайор пробяга целия терен от едната врата до другата, за да се "метне" демонстративно пред сектора с гостуващи фенове на Арсенал. Благодарение на стюардите, тогоанецът все пак се спаси от публичен линч в национален ефир.

Златан Ибрахимович срещу Интер

Истината е, че Ибрахимович има твърде много бивши клубове, но този гол на шведския национал бе с особена тежест, защото донесе победа на Милан в градското дерби с Интер.

През 2010 година Златан напусна Барселона и се завърне в Серия А, като скоро след това дойде и първото му "Дерби дела Мадонина", но този път с екипа на Милан. "Росонерите" спечелиха двубоя с 1:0, като именно Ибрахимович донесе успеха на своя тим с гол от дузпа.

Тогава Жулио Сезар опита да осъществи някакви психологически приоми спрямо бившия си съотборник, но както и можеше да се очаква, Ибрахимович не поддаде.

Роналдо срещу Барселона

Скоро след Световното първенство през 2002 година Феномена Роналдо подписа договор с Реал Мадрид, като по този начин той се превърна в един от футболистите, носили екипа и на двата големи испански колоса.

В следващите години бразилецът отбеляза няколко попадения срещу своя бивш тим Барселона, а първият му гол на "Камп Ноу" с бялата фланелка дойде на 6 декември 2003 година. Тогава "лос меренгес" спечелиха "Ел Класико" с 2:1, а Роналдо отбеляза втория гол във вратата на домакините.

Робин ван Перси срещу Манчестър Юнайтед

През лятото на 2012 година Робин ван Перси подписа с Манчестър Юнайтед и завинаги си спечели омразата на всички фенове на Арсенал, като не закъсня и първия гол на холандеца във вратата на бившия му тим.

Това се случи на "Олд Трафорд" в началото на ноември, когато "червените дяволи" спечелиха дербито с 2:1.

Холандецът също показа реверанс към бившия си тим и демонстративно вдигна ръце в знак на извинение, но и до днес това не го спасява от пиперливия език на повечето фенове на Арсенал.

Аарън Рамзи срещу Кардиф

През миналия сезон младата звезда на Арсенал Аарън Рамзи отбеляза във вратата на бившия си клуб Кардиф, като уелският халф видимо не се чувстваше особено щастлив от случилото се.

Давид Вия срещу Барселона

През миналото лято Давид Вия бе продаден на Атлетико Мадрид и в последствие спечели шампионската титла на Испания с "дюшекчиите", а в двубоя за Суперкупата на Испания "Ел Гуахе" отбеляза изключителен гол във вратата на бившия си тим.

Вия се разписа с изящно воле на "Висенте Калдерон", като астурианецът видимо не изпитваше нужда да следва модата "няма да празнувам гол срещу бившия си отбор". Напротив, световният и европейски шампион с Испания отпразнува подобаващо попадението си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ