Откъде произлиза танцът "даб" и защо спортистите го използват толкова често?

Този начин на празнуване навлезе в редица спортове

   
 
Откъде произлиза танцът "даб" и защо спортистите го използват толкова често?

Даб-ването (не знаем как е правилно да се каже) е нов вид празненство, което множество известни спортисти започнаха да използват през последната година. Като започнем от футболистите Пол Погба и Пауло Дибала, минем през тенисистката Виктория Азаренка и баскетболната звезда ЛеБрон Джеймс, и стигнем дори до кандидатът за президент на САЩ Хилари Клинтън. Но от къде започва всичко и какъв е смисълът на движението?

1789535

Най-популярната теория гласи, че то произлиза от клипа на песен от американската хип-хоп банда Migos, наречена "Look at My Dab". Движението целенасочено участва във видеото, но първоначално се е получило случайно, когато един от членовете се е подхлъзнал и е опитвал да се задържи на краката си. Неговите колеги са го сметнали за забавно и са измислили целия танц. Малко по-късно той се превръща в хит, като не само спортисти, а и обикновени хора го използват. Музикантите признават, че изобщо не са очаквали, че ще добие такава популярност.

В спорта движението пристига в Европа с известно закъснение, като за първи път то пробива в американския футбол. Куотърбекът на Каролина Пантърс Кам Нютън е смятан за "Краля на даб-а", като едно от празненствата му беше избрано за най-добро за миналия сезон, а целият отбор на Пантърс направи общ даб преди началото на загубения финал за Супербоул. 

1789539

Като цяло конкретна причина за популярността на движението в спорта не може да се изтъкне, но се смята, че всичко е просто начин на самоизтъкване. А когато празнуваш гол е съвсем нормално да целиш точно това, нали? Интересно е само дали Хилари ще отпразнува евентуална победа на президентските избори с даб (не взимаме страна по тази тема, just sayin'...).

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ