Най-чудноватите номера на футболисти

31.10.2014, 10:28

От Дейвид Бекъм до Марио Балотели...

   
 
Най-чудноватите номера на футболисти

Понякога с умиление си спомняме за старите времена, когато всеки един футболен отбор излизаше на терена с номера на фланелките между 1 и 11, а повечето номера имаха и строго определено значение. Десният бек например винаги носеше №2, докато плеймейкърът нямаше как да не е №10. Излишно е да казваме, че за централните нападатели беше обидно да играят с номер, различен от №9.

С времето обаче футболът стана пълна бъркотия и анархия.

В днешен ден играчите спряха да почитат каквито и да е традиции по отношение на номерата, като всеки си избира цифричка, каквато душа му иска. Някои смятат, че №63 е по-готин от класическия №7 например, докато други избират годината си на раждане - например №86, какъвто бе случаят с Валери Божинов по време на престоя му в Серия А.

И докато размишляваме над изчезналите ценности от "едно време", представяме ви и някои от най-фрапантните примери за всичко, което споменахме до момента.

Рожерио Сени и 618

1424742

Бразилецът Рожерио Сени е най-резултатният вратар в историята на футбола, имайки над 100 гола за своя Сао Пауло. През 2005 година Сени излезе на терена срещу Атлетико Минейро с №618 на гърба, като той символизираше рекордния тогава брой мачове, които вратарят беше записал за Сао Пауло.

Бишенте Лизаразу и 69

1424745

Не, не е това, което си мислите, перверзници такива.

Бившият френски национал избира №69 по две основни причини, като първата е фактът, че това е годината му на раждане. А освен това 1.69 метра е и ръстът на дребничкия ляв бек, който постигна куп успехи с Байерн и националния тим на Франция.

Иван Саморано и 1+8

1424737

Един от най-изобретателните примери в това отношение. Бившият национал на Чили Иван Саморано игра за Интер с №1+8, тъй като деветката и десетката бяха вече заети от съответно Роналдо и Роберто Баджо. Саморано обаче демонстрира впечатляваща креативност, избирайки номер, който да му хареса.

Хикам Зеруали и 0

1424749

Точно така, това не е правописна грешка. Мароканецът Хикам Зеруали шокира всички фенове на Абърдийн и шотландския футбол, избирайки да играе с №0 на гърба. Скоро след това обаче Футболната асоциация на Шотландия забрани подобни своеволия на футболистите. Ама че скучняци!

Клинт Демпси и 2

1424739

Както вече споменахме, №2 все още се асоциира с футболистите, които се изявяват отдясно на защитата. Американската звезда Клинт Демпси обаче вдъхна нов живот на малко скучноватия номер, изявявайки се с него в атаката на лондонския Фулъм.

Роналдиньо и 80

1424753

Когато бразилският гений Роналдиньо подписа с Милан през лятото на 2008 година, той се озова в деликатна ситуация. Заедно с него на "Сан Сиро" се озоваха още Андрий Шевченко и Матийо Фламини, но тримата играчи бяха почти лишени от избора на "нормални" номера, тъй като повечето вече бяха заети. Тогава тримата асове стигнаха до изобрателен ход - всеки избра годината, в която е роден. Така Шевченко взе №76, докато Фламини грабна №84. Най-запомнящ обаче си остана №80 на Роналдиньо.

"Лорд" Никлас Бендтнер и 52/3

1424735

Бившият нападател на Арсенал и настоящ на Волфсбург е нещо като интернет икона за всички фенове на футбола, като датчанинът носи недотам скромната титла "Лорд" от любителите на играта.

По времето си в Арсенал Бендтнер избра своя "късметлийски" номер, който по странни причини бе №52. Ние трудно можем да предположим какво точно му е късметлийското, но сигурно той си знае. През това лято Лорд Бендтнер подписа с германския Волфсбург и продължи с ексцентричните изяви, този път избирайки нетрадиционния за централен нападател №3.

Марио Балотели и 45

1424751

Още един централен нападател с особени преференции по отношение на номерата. Във всичките си клубни отбори Балотели играе с един и същи номер - 45, който той също определя за "късметлийски" и който Супер Марио носи още от годините си на малко момче.

Роналдо и 99

1424756

Когато Феномена Роналдо подписа с италианския гранд Милан, той се озова в нетипична ситуация, защото за първи път не му бе позволено да играе с любимия му №9. И тъй като деветката вече бе заета от друг състезател на Милан, бразилецът просто добави още една и ги направи две - 99.

Дейвид Бекъм и 23

1424741

Когато английската икона Дейвид Бекъм осъществи бляскавия си трансфер по посока Реал Мадрид, всичко бе перфектно за него. Освен едно-единствено нещо, а именно - любимият му №7 вече бе в притежание на клубната легенда Раул.

В последствие Бекъм избра №23 и го направи един от най-популярните в света на футбола, но изборът на британеца съвсем не бе и толкова случаен. В последствие Бекъм разкри, че причина за този му избор е баскетболната легенда Майкъл Джордан, който също играеше с №23 на гърба.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ