Лудите истории на ранните Олимпийски игри

06.08.2016, 13:00

Дали и тази година ще имаме такива?

   
 
Лудите истории на ранните Олимпийски игри

Всяко голямо събитие носи настроение и очаквания за участниците в него. С годините Олимпийските игри минаха през какво ли не политическо напрежение, личностни и социални скандали. Но не бива да забравяме най-интересните истории, а именно - спортните. Ето някои от най-лудите и шантави случки на ранните Олимпийски игри.

1896 г., Атина - Каляските на измамата

1760038

По време на Олимпийския маратон, Спиридон Белокас се възползва от наблизо преминаващите каляски, за да се придвижи по-напред в състезанието. Завършва на трето място.

1900 г., Париж - Жени?! Какъв скандал!

1760035

Двайсет години преди да получат право да гласуват, американските спортистки могат да се състезават на Олимпийски игри, предизвиквайки сериозно вълнение. В първата година са имали право да участват в пет дисциплини: тенис, конна езда, плуване, крикет и голф.

1904 г., Сейнт Луис - Щях да спечеля, ако не се беше счупила колата

1760037

Американският маратонец Фред Лорц тича 14.5 км и спира, за да се качи на автомобила на мениджъра си, с който продължава в следващите 17 км. Няколко километра преди финала обаче, колата се разваля, така че Лорц продължава да ходи до края на състезанието, приемайки поздравления за победата си. Тя трае кратко, защото измамата е разкрита, а Лорц признава всичко.

1908 г., Лондон - Кои правила важат?

1760036

Финал на 400 м мъже. Американецът Джон Карпентър прави маневра с тялото си, за да блокира британския си съперник Уиндъм Халсуел. Според американските правила, такова действие е приемливо, но според британските не е. Карпентър е дисквалифициран, защото Олимпийските игри с провеждат в Лондон.

1932 г., Лос Анджелис - Какъв беше този шум?

1760040

След като печели сребърния медал в ездата, шведът Бертил Сандстрьом е поставен на последно място, заради използването на нерегламентирани методи за придвижване на коня, а именно - издаване на цъкащ звук с уста. Сандстрьом твърди, че седалката му скърца, но и до днес не е ясно каква е истината.

1936 г., Берлин - Проверка на пола и неочакван обрат

1760039

Златната медалистка от миналите игри на 100 м жени - Стела Валш от Полша, е победена от американката Хелън Стивънс. Поддръжниците на Валш обаче твърдят, че времето на Стивънс е прекалено добро за жена и искат проверка на пола, която се осъществява и доказва, че състезателката е истинска дама. Но историята не свършва тук - през 1980 г. Стела Валш е застреляна пред магазин в Кливланд. При аутопсията се оказва, че всъщност тя има мъжки полови органи.

1960 г., Рим - Няма нужда от обувки

1760041

Етиопецът Абебе Бикила тича бос и прави страхотно впечатление, защото печели състезанието. Оказва се, че всички удобни обувки за него не стават, тъй като е тренирал бос.

1960 г., Рим - Грешката е вярна

1760034

По време на пентатлона, в частта с фехтовката, състезателите от Тунис решават да преметнат всички. Те изпращат всеки път един и същи състезател. На третия път обаче ги хващат.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ