Летните жеги, топлинните проблеми и техните решения  4 Виж всички снимки

05.07.2018, 11:00

Бъдете здрави, стойте хидратирани и се пазете

   
 

Лятото дойде. И въпреки че не го усетихме значително, имайки предвид през какви потопи минахме, със сигурност може да очакваме, че август няма да ни прости с оглед на убер горещите вълни. Капризното време, съчетавайки потискащи жеги и влажност, може да причини редица проблеми на тялото. При подобни условия рискът от топлинни спазми, изтощение и слънчев удар скачат заедно с нивото на живака.

Очевидно, най-доброто решение е да останете в климатизирана къща, но за мнозина това не е опция. Ето защо тук ще ви предоставим няколко съвета как да избегнем топлинните проблеми, преди те да станат медицински случаи. 

2074408

Спазми.

Нека започнем с термичните спазми. Те са като редовни спазми, но се отличават с повече болка и се случват, когато се упражнявате енергично в гореща среда. Разбира се, шансовете се увеличават, ако го правите в неклиматизирани затворени пространства, но можете да ги получите и ако тренирате навън по средата на някоя лятна гореща вълна. Като резултат, най-вероятно ще започнете да се потите обилно, кожата ви ще се зачерви и болезнените усещания няма да ви подминат.

Ако изпаднете в подобно състояние, това, което трябва да направите е да се скриете от слънцето и да се хидратирате незабавно. Ако спазмите продължат по-дълго от час, потърсете медицинска помощ.

2074411

Изтощение.

Ако сте били дълго време изложени на горещи вълни и започне да ви мъчи изненадваща умора, гадене, замайване и главоболие, топлината ви е довела до изтощение. Подобно на топлинните спазми, спрете това, което правите, намерете по-сенчесто и хладно място и започнете да смучете бутилка с вода. Ако сте у дома, хладка вана може да се окаже добро решение да балансирате температурата си.

2074410

Топлинен удар.

Слънчевите удари са най-опасните. Тялото не може да се самоохлажда и вътрешната ви температура започва да се покачва значително. С температура, наподобяваща тази по време на треска, мозъкът започва да страда. Това означава, че ще изпитате объркване, делириум, халюцинации, силно сърцебиене, задух и т.н. Топлинният удар може лесно да доведе до увреждане на мозъка, затова потърсете медицинска помощ, ако симптомите не изчезнат бързо, след като сте взели нужните мерки да се охладите и да си починете.

2074415

За да избегнете тези проблеми, носете леко и светло облекло. Не забравяйте за слънцезащитните средства. Слънчевите изгаряния пречат на тялото да се охлажда. Пийте колкото се може по-често вода, за да останете хидратирани, и ако забележите, че ставате супер горещи, но не се потите, това означава, че имате отчаяна нужда от течности. По възможност излизайте, когато е по-хладно - сутрин или вечер. 

Приятно лято!

2074407

Източник: www.therichest.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ