Ето при кого отиде най-редкият медал на Олимпиадата

23.08.2016, 17:15

Спортсменството е също толкова важно, колкото и добрите резултати

   
 
Ето при кого отиде най-редкият медал на Олимпиадата

Атлетите прекарват 4 дълги години, изпълнени с тежки тренировки, за да са във върхова форма и да могат да се преборят за медал на Олимпийските игри. Въпреки всеизвестния олимпийски принцип (най-важно е участието) стъпването на почетната стълбичка е главната цел на всеки спортист на най-големия спортен форум. Но изглежда, че има медал, който е по-труден за спечелване дори и от златния.

Медалът "Пиер дьо Кубертен", който носи името на основателя на съвременните Олимпийски игри, се дава на състезатели демонстрирали изключително спортсменство. Той се връчва от Международния олимпийски комитет и до момента има само 17 носители, което го прави доста по-рядък (и дори ценен) от златния.

1768063

Носителки на отличието тази година станаха състезателките на 5000 метра гладко бягане Ники Хамблин (Нова Зеландия) и Аби Д'Агостино (САЩ). По време на бягането новозеландката падна, като повлече със себе си и Д'Агостино. Американката получи травма и в последствие падна отново малко по-късно. Хамблин обаче не продължи, а помогна на съперничката си да се изправи и да финишира заедно с нея, макар и с това да загърби шансовете си за победа. Все пак демонстрираният олимпийски дух донесе и на двете медалът за спортсменство.

"Спечелването на тази награда е невероятно. - каза Хамблин. - Горда съм с това което направихме и вярвам, че в спорта можеш да си мил и отзивчив, дори когато се състезаваш с другите. Всеки идва тук като конкурент на останалите, но участието и спомените са не по-малко важни от успехите. Това със сигурност ще е един от най-хубавите спомени в живота ми."

1768061

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ