Десет от най-незабравимите футболни умения 10

21.07.2014, 11:40

Магията винаги ще има важно място в красивата игра

   
 
Десет от най-незабравимите футболни умения

Представяте ли си как би изглеждала футболната игра без някои от най-атрактивните изпълнения, които сме виждали, а и продължаваме да виждаме през годините от най-талантливите магьосници на терена?

Със сигурност футболът би бил доста по-скучен, ако ги нямаше изкусните техници и креативните вълшебници, които могат да спрат дъха на феновете в абсолютно всеки един ден момент.

Достатъчно ни е, че в родната А група трудно можем да видим дори миг на някакво по-впечатляващо умение, имайки предвид, че повечето ни футболисти дори нямат "първите седем години", разбирай - възможността да си спрат топката.

И понеже сме сигурни, че финалът на тазгодишното Световно първенство е оставил празна дупка в сърцето ви, предлагаме ви да се насладите на някои от най-изумителните и знакови умения, които сме виждали в изпълнение на зеления килим:

Обръщането на Кройф

Холандският гений Йохан Кройф е сред най-великите играчи в историята на футбола, а неговото "марково" умение е т.нар. "обръщане на Кройф". Въпреки че сега това движение не изглежда чак дотам впечатляващо, за времето си е било истинска революция.

Рулетката на Зидан

Още един знаменит техничар, който светът винаги ще споменава с огромна доза уважение. Онези от вас, които са имали щастието да наблюдават Зизу в действие, отлично знаят, че играта на бившия френски национал няма как да не остави неизлечими спомени в съзнанието на феновете.

Дузпата "Паненка"

Само и само да се опитат да изглеждат готини, в днешно време десетки футболисти опитват да изпълняват дузпи в стил "Паненка", просто копвайки топката над плонжиралия вратар. Проблемите идват тогава, когато вратарят остане на място и просто улови топката. В оригинал обаче изпълнението е дело на чешкия футболист Антонин Паненка, който шокира света с изпълнението си на дузпа срещу Западна Германия. И до днес този вид биене на дузпа носи неговото име.

"Дъгата" на Джей Джей Окоча

Освен че е споменат в текст на българския рапър Alex P, бившият плеймейкър на Нигерия Джей Джей Окоча бе сред култовите футболисти в близкото минало. Въпреки че така и не достигна до трансфер в някой от най-големите клубове на света, техниката на Окоча бе истинско забавление за публиката.

"Жабешкият скок" на Куатемок Бланко

Куатемок Бланко е една от големите легенди на мексиканския футбол, а нападателят завинаги записа името си във фолклора на играта, изпълнявайки безумния като идея финт "жабешки скок". С други думи - Бланко захващаше топката с двата си крака и буквално опитваше да прескочи през съпротивата на защитниците около него.

"Банановият" пряк-свободен удар на Роберто Карлос

Роберто Карлос несъмнено бе най-атрактивният за гледане ляв бек на своето време, а пословична бе и силата на бразилеца, когато ставаше дума за изпълнение на преки-свободни удари. Легендата на Реал Мадрид имаше навика да изстрелва топката с бясна скорост към вратата, а т.нар. му "бананово" изпълнение срещу Франция завинаги остава в историята на футбола. Припомнете си защо:

"Еластико" на Роналдиньо

Въпреки че Роналдиньо далеч не е създателят на този финт, именно в негово изпълнение движението доби най-сериозна популярност в световен мащаб. Истината е, че бившият футболист на Барселона и Милан просто го изпълняваше най-атрактивно, а и ефективно в същото време.

Степоувърите на Феномена

Каквото и да кажем за Луис Назарио да Лима - Роналдо, навярно би било малко. Феномена е често определян за най-великия нападател в историята на футбола, а освен умението му да бележи от почти всяка ситуация, силно впечатление правеше и брилянтната техника на бразилеца. Прескачането на топката е често срещан компонент във футбола, но малцина можеха да го използват толкова ефективно и смъртоносно, както го правеше Роналдо.

"Тюленът" Керлон

Може би мнозина от вас нямат и идея кой е Керлон. Ще обясним с две думи - това е бразилски футболист, който преди време бе определян за голям талант. Истината е, че Керлон далеч не се оказа голям талант, като дори и нямаме идея къде точно се състезава в момента. Единственият отпечатък, който той успя да остави в историята, е знаковият му "тюленски" финт. Ние лично не виждаме почти никакъв смисъл от подобни действия на терена, но все пак ще признаем, че е атрактивно за наблюдаване.

Дрибълът на Дон Диего

Когато чуете думата "дрибъл", би трябвало в ума ви да изкача името на Диего Армандо Марадона преди това на всички останали. Нисък център на тежестта, божествено докосване, безупречна техника и много, много увереност - става ли дума за преодоляването на цели защити, Диего Марадона бе истинско явление за времето си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ