Гориво за мозъка

07.08.2018, 10:00

Вижте кои храни ще помогнат на концентрацията ви

   
 
Гориво за мозъка

Кофеин

2084636

Не съществува магически начин да повишите интелигентността си и да станете по-умни, но някои вещества, като кофеина, могат да ви заредят с енергия и да ви помогнат да се концентрирате. Кофеинът се намира вкафето, някои видове шоколад, енергийните напитки и някои лекарства. Въпреки че може да ви разбуди, неговите ефекти са краткосрочни. Не прекалявайте обаче. Ако предозирате, ефектът ще е обратен: веднага ще започнете да се чувствате некомфортно.

 

Захар

2084633

Захарта е любимото гориво на мозъка. Говорим обаче за глюкозата, която тялото ви обработва от захарите и въглехидратите, които приемате с храната. Ето защо чаша плодов сок може да има благоприятен, но отново  краткосрочен ефект върху паметта, мисленето и менталните ви способности. Прекалите ли обаче, паметта може лесно да се наруши... както и останалата част от тялото ви. Внимавайте с нея, защото тя е свързана със сърдечни заболявания и други състояния, с които не бихте искали да си имате работа.

 

Обикновена закуска

2084631

Изкушавате ли се често за пропускате закуска? Не е добра идея. Храненето сутрин може да подобри краткосрочната памет и внимание. Забелязано е, че студентите, които си похапват сутрин, обикновено се представят по-добре от тези, които не го правят. Храните, които стоят на върха в списъка на изследователите, включват пълнозърнести храни, млечни продукти и плодове. Просто не преяждайте, защото висококалоричните закуски пречат на концентрацията.

 

Риба

2084630

Рибата е истинско гориво за мозъка: тя е източник на протеини и е богата на омега-3 мазнини. Диета, включваща рибни продукти, е свързана с по-малък риск от деменция и риск от инсулт, както и с по-бавен умствен упадък; плюс това, рибата играе жизненоважната роля за повишаване на паметта, особено, когато остареем. За здравето на мозъка и сърцето, яжте по две порции риба седмично.

 

Ядки и шоколад

2084635

Ядките и семената са добри източници на  витамин Е, който е антиоксидант. Витамин Е заслужено е свързан в някои проучвания с по-нисък когнитивен упадък. Допълнително, тъмният шоколад също така притежава мощни антиоксидантни свойства и съдържа естествени стимуланти като кофеин, които могат да засилят фокуса и вниманието. 

 

Авокадо

2084634

Всеки орган в тялото зависи от кръвния поток, най-вече сърцето и мозъкът. Диета с високо съдържание на пълнозърнести храни и плодове като авокадо може да намали риска от сърдечни заболявания и понижаване на лошия холестерол. Това намалява риска от натрупване на плака и подобрява кръвообращението, като предлага вкусен и лесен начин да стимулирате тези мозъчни клетки. 

 

Боровинки

2084637

Изследвания върху животни показват, че боровинките могат да помогнат на тялото да се предпази от увреждане, причинено от свободните радикали, и могат да намалят ефекта от свързани с възрастта заболявания като Алцхаймер и деменция. Проучванията показват също, че диети, богати на боровинки, подобряват както ученето, така и мускулната функция на застаряващите плъхове.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ