Учим се за парите с "детската градина"

   
 
Учим се за парите с "детската градина"

Родителските отговорности променят живота на всеки човек. Призмата, през която гледаме на ежедневието си, се променя и това важи изключително много за отношението ни към разходите. Всички знаем, че децата нямат много ясна представа за парите и хич не се интересуват от финанси. Оказва се обаче, че някои от уроците за парите, които предаваме на децата си, мога да бъдат полезни и на нас. Ето няколко примера:

Охолството може да ни прави лоши

Когато даваме на децата си всичко, което искат, а те искат всичко, не изграждаме правилно характера им и ги разглезваме. Някога забелязвали ли сте как ви влияе задоволяването на всяка ваша прищявка? Вероятно това не ви прави по-скромни и благоразумни.

Повече вещи не значи повече забавление

Купуването на нови неща може да изглежда примамливо, но какво правим със старите играчки? Да подменяме вещите си само защото ни е скучно и искаме да убиваме време е игра, от която не можем да излезем печеливши.

Парите не растат по дърветата

Когато родителят каже на детето си, че няма пари за някоя играчка, малчуганът често му отвръща, да иде и да вземе още. От къде ли? Ами от дървото, на което растат или от машината за пари. Децата трябва да разберат, че парите зависят от положения труд, а не се берат. Възрастните обаче понякога също забравяме това правило и приемаме банкомата или кредита от банката за дърво на парите, от където можем свободно да си взимаме. Това за съжаление не е така и после винаги ни се налага да връщаме изразходваните средства и то доста отгоре.

Нехайството е блаженство

Децата не са вторачени непрекъснато в парите. Те знаят, че те им доставят желаните неща и това им стига. Ние не е добре също да изпадаме в тази крайност и трябва да контролирате парите си, но в никакъв случай те не трябва  те да стават наша единствена цел. Все пак не парите, а щастието е най-важно и има неща, които не могат да се купят.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ