Учените изясниха: кои хора трябва да се женят и кои могат да живеят завинаги сами

29.11.2016, 18:45

И моногамен ли е човекът...

   
 
Учените изясниха: кои хора трябва да се женят и кои могат да живеят завинаги сами

В България има интересна традиция – ако си необвързан след 25 години – значи нещо не ти е наред; много е възможно да си ненормален; всеки иска да те сватосва. Предполагаме, че дори пациент с бубонна чума не би предизвикал толкова голямо съчувствие, като необвързан българин наближаващ трийсетака. Най често тези така наречени "сватовници" оперират с неясни научни факти – "Женените мъже живеят по-дълго!". Ние пък контрираме: "Да, ама им се иска да умрат по-рано!".

Миналогодишно изследване хвърли малко повече светлина върху картата на света. Психолози от Окландския университет изследваха 4000 човека и стигнаха до заключението, че дали ще е самотен или във връзка – всичко зависи от устойчивостта на човек към конфликтите. Иначе казано, ако човек е готов да търпи скандалите за да бъде обвързан, значи ще му е по-зле да бъде самотен. Ако път е обратното – човек обича мира и тишината, той ще бъде далеч по-щастлив, ако не се обвързва.

От тази пролет, учените Стаси Канадзава и Норман Ли от Лондонското училище по икономика и политически науки изясниха, че живота в самота е присъщ само на хората с високо  IQ, които са преодолели комплекса да се свързват в стадото, заради безопасността.

И накрая, току-що на конференцията на Американската психологическа асоциация, учените представиха ново изследване – самотните хора, водят далеч по-голям социален живот. Имат повече шансове да се развият професионално и са по-добри в семейните си отношения, но насочени: майка – баща; брат - сестра и т.н.

1814175

Всичко това повдига и друг въпрос, над който се опитват да отговорят учените, още от XIX век: предназначен ли е човекът да живее като моногамно същество или не? И макар това изследване все още да не отговаря категорично на въпроса, става ясно едно – моногамията изисква жертви и усилия.

Като цяло, човекът е единственото същество на планетата, което няма еднообразно брачно поведение. На места се срещат патриархат и многоженство, другаде – матриархат и многомъжество, а на места серийна моногамия – там където любовта живее от 2 до 3 години. Та, чакаме категоричните резултати, за сега знаем толкова.

1814181

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ